Valjevo protiv nasilja (foto: Dragan Krunić)
Valjevo protiv nasilja (foto: Dragan Krunić)
22.07.2023, 06:44

Kad bi se "pokušaj" obavezno završavao uspehom, ne bi ni bio pokušaj...

č: | fb:

O kraju (kao završetku), a osobito ishodu aktuelnih protesta, neki su počeli govoriti čim su počeli! Tako da je sada to manje prerano i neukusno, i bez podsećanja na ono što kraj može da ubrza (vrućina, godišnji odmori...).

 

Kad god bude kraj i kakav god bude, njihov ishod zaslužuje pozitivnu ocenu! Čak i ako kraj bude, baš blizu? Prvo, što ih je uopšte bilo, što se od "mrtvog mora", razočarenja ishodom ranijih..., nije očekivalo! A zatim, što su se održali koliko god se održali! Uprkos "reakcijama" vlasti i "dobronamernim strahovanjima iskusnih", koji su ih "simpatisali" i "podržavali". S tim što zbog strahovanja, "samo" nisu učestvovali. Uz one koji su odmah "znali" da je njihov uspeh "nemoguć", zbog čega ih nisu ni podržavali...

 

Malo za "pozitivnu ocenu", tim pre što im je usvojen samo jedan zahtev? Najmanji: formiranje anketnog odbora, koji je već "ukinut"? Jeste malo da je to sve, ali nije. Pustimo uobičajena prevelika očekivanja, hrabrenje zahtevima, njihovo isticanje ne da bi bili ispunjeni nego da se "pokaže" onaj ko ih ističe. Pa imalo i od čega odstupiti, u nužnom cenjkanju sa vlašću! Rim nije izgrađen za dan, kao što za dan nije ni pao... Protesti su makar zatalasali javnost i time izmenili ishod izbora, kad god budu! Pored ostalog pojavom novih i mladih nestranačkih lica, što nužno vodi "podmlađivanju" naše prilično senilne politike... I ma kako se tokom protesta i do izbora, ponašala opozicija!

 

Dugoročno gledano, najvažniji je prekid opšte pasivnosti, za koju su i njihovi učesnici i sami krivi! Izlazak iz vladajuće, ali ne uvek prijatne "privatnosti", u uzajamno druženje, upoznavanje i "empatiju". Uz dragoceno (kao i sve što je retko!) zadovoljstvo što će moći da kažu kako su učinili što su mogli, pokušali, a ne samo "gledali šta se radi". Popravili svoju i tuđu sliku o sebi, rehabilitovali staro i mudro: "Za to što ne pokušavamo, nije razlog što je nemoguće; nego je nemoguće zato što ne pokušavamo (Seneka)! Tako da ih sada i mnogi cene, a mnogi od njih "cvikaju!".

Blogovi