Baloni (sa imenima lokalnih funkcionera)  (foto: Kolubrske.rs)
Baloni (sa imenima lokalnih funkcionera) (foto: Kolubrske.rs)
04.08.2023, 09:21

Precenjivanje, radi svog opravdavanja...

č: | fb:

Pripisivanje "živom čoveku", što znači sa svim poželjnim i nepoželjnim ljudskim mogućnostima i nemogućnostima, praktično nadljudske mogućnosti, stvaranje je tzv. kulta ličnosti. Voljno i uglavnom svesno, da bi on ostvarivao ono što stvaraoci kulta ne mogu, mada bi hteli, ili da bi samo participirali u njemu. (Što je, opet, i ostvarivanje neostvarenog). To je dobro poznato, i stalno isticano.

 

U njegovoj senci ostalo je stvaranje kulta ličnosti, od strane njenih otvorenih i iskrenih protivnika. I na vlastitu i štetu njima bliskih, nevoljno (neželjeno) i nesvesno! Zbog čega se sa ovim ne bi složili, i verovatno bi bili duboko uvređeni. Ali pogledajmo to na primeru Aleksandra Vučića, i mnogih njegovih protivnika!

 

Na šta se svodi, njihovo protivljenje? Na otkrivanje rupe na saksiji: slavodobitno otkrivanje kako u Srbiji sve zavisi od Vučića, i želju da se to neprekidno otkriva ma koliko bilo skriveno! Nesvesni neželjene posledice da on niti hoće niti može niti ima potrebe, da se pita za sve što se dešava u bezbrojnim "lokalima!". A dešava se mnogo šta po njih neprijatno, sitno i krupno, a ne zavisi od njega nego od "lokalaca". Koje niti je postavio niti ih poznaje, tu su voljom (glasovima) njihovih rođaka, komšija, poznanika. Nesvesni su i dalje neželjene posledice, još teže za priznanje: da ne kažu kako ništa ne zavisi od njih, nije opravdanje da im se ne protive? Bojeći se da to može biti "nezgodno", i to brzo?

 

Za protivljenje oni mogu lakše saznati, nego u svakom pogledu daleki Vučić! A pošto se i tako pita "za sve", malo je verovatno da će reagovati na psa koji laje dok karavan prolazi. I laju li laju, traže njegovu ostavku, skandiraju ono poznato... Ne radeći prave stvari, odnosno štedeći nadležne "lokalce" od propitivanja i odgovornosti! Ako se "On za sve pita..., Od njega sve zavisi!", šta će se dobiti čak i ako uz moje učešće ispravimo neku lokalnu "krivu Drinu"? Recimo, nateramo na ostavku "lokalnog šerifa" ili njegovog zamenika! (Važan razlog za njihovo učešće u stvaranju kulta ličnosti).
Ukratko, neprijatno i teško za priznanje, nesvesno pravdanje svoje pasivnosti! Uključujući neučestvovanje u protestima...

Blogovi