Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
24.10.2023, 08:54

Mnogo reči, pola ubistva! (Nemačka poslovica)

č: | fb:

Ekstremno negativna slika o političkom protivniku, samim tim što je ekstremna a na njegov račun, teško je realna. Toga su svesni manje-više "svi", prastaro je, a večno mlado: "Ničeg, odviše!". A neprekidno se praktikuje... "Neobaveštenost" je retko prisutna, "odsustvo vaspitanja" važi za neke, "nemoćna mržnja", takođe. I ništa od ovog, pojedinačno i zbirno, ne važi za pripadnike vlasti! Da je samo informacija kako je neko "neprijatelj", "izdajnik", "strani plaćenik", običan "lopov", imali bi je čime potkrepiti. I reagovati!

 

Svaka od ovih reči, sama a tek zajedno sa još nekom, vrhunska je diskvalifikacija, takozvano "onečovečenje" (dehumanizacija). Nečije brisanje sa spiska ljudi i priprema nužne odbrane od njegovih aktivnosti. Za razliku od neobaveštenih ili nevaspitanih, kod pripadnika vlasti je poziv da svako prema takvom preduzme ekstremne i prema ljudima nezamislive korake: nemoralne, protivpravne, čak bogohulne. I pozdravi, kada ih vlast preduzme! Bilo kada i ne čekajući njegove korake, jer takav kakav je, čudo bi bilo da nije "spreman na svašta!".

 

A ako nekim čudom to još nije pokazao (samo ga je čudo moglo sprečiti!), pokazaće sigurno. Ako se kaže da jeste pokazao, a ispadne da je naveden pogrešan dokaz ili nije nikakav, nije važno. Koji od bezbrojnih (da nisu bezbrojni ne bi ni bio takav!), da se navede? I ko zna šta je već učinio, a nije poznato, pa zato nije pomenuto... Neko treći, osobito stranac, podseća da je učinio neku dobru stvar? (Đilas za našu košarku!). Pa šta? "Zna se" sa kakvim je ciljem to učinio, "od čega" je mogao da učini, i "šta je sve učinio", ranije! Slušati njegovu odbranu i uopšte ga slušati, već je opasno. Sposoban je i spreman, da vam proda rog za sveću. A i sumnjivo je neverovati onom, ko je otkrio takvu opasnost! Obraćati pažnju na takvog i odbranu "očigledno neodbranjivog", znači biti mu "blizu". Umesto onom ko je otkrio da je takav, tako da mu sleduju zahvalnost i glasovi.

 

Nema svrhe pravdati se, ako te nazovu nečim od pomenutog! I ovde je najbolja odbrana, napad. Na vlast, što ne sudi takvima?

 

Blogovi