Izbori (ilustracija Dušan Arsenić)
Izbori (ilustracija Dušan Arsenić)
28.10.2023, 07:43

U odnosu na veliko "manje", nije za zanemarivanje!

č: | fb:

Opšte očekivanje kod nas i van nas, da će predstojeća predizborna kampanja biti prljavija od ranijih, za neke je neosnovano. Od praktično svakodnevne, nemoguće je prljavije! Za druge je umesno, prebijanje (nadajmo se ne i ubijanje) političkih protivnika, još nije počelo. Kad će ne znamo, a da hoće znamo! Bilo ga je još u počecima parlamentarizma u Srbiji, a od tada smo napredovali. Svakog dana, i u svakom pogledu... I pošto je "najprljavije" u "javnom diskursu" stalno prisutno, može se nešto reći o slabije prisutnom i manje prljavom. Ali nikako čistom!

 

Jedno je Predsednikovo komentarisanje optužbi na žandarma Vučka. Zanemarivši da je iz proceduralnih razloga koje kao pravnik poznaje i svoje funkcije, trebao da ih zadrži za sebe, ističe kako "hiljadu žandarma nema prihod od milion evra"?! A nije reč o hiljadi nego o jednom žandarmu, nije o njihovim prihodima pa ni njegovom. Tako da je počinio logičku grešku, tim ozbiljniju što je namerna! A pošto za nju neće biti kažnjen, ni profesori logike ne treba da negativnom ocenom kažnjavaju učenike kad je prave. Zapravo su nepotrebni, kao i logika!

 

Drugo i trajnije od ovog Predsednikovog, slabo primećenog (ko da obraća pažnju na ono što sledi posle ko zna koliko prošlih, i normalno ko zna koliko budućih slučajeva), na drugoj je strani političkog spektra. To je uporno samoimenovanje izvesnih stranaka, "državotvornim" i "patriotskim!". Nije to stvar ukusa ili marketinga, prostog previđanja da država ne treba da se "tvori" (stvara, pravi...), jer je stvorena. Zaključivanjem po suprotnosti, prisutnim u svakodnevici a ne u "školskoj logici", ne sledi samo da ostale stranke takve nisu. Nego nešto mnogo gore: da su "državouništavajuće", i "izdajničke!".

 

Budućnost, nezavisno od toga koja će od ove dve strane biti na vlasti posle izbora, ne deluje ružičasto. Sa ovakvim "rezonovanjem", logično idu slična. A posle njih i zbog njih, odgovarajuće aktivnosti...

 

Blogovi