Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
09.11.2023, 07:58

Nepromišljeno pomaganje, praktično je odmaganje...

č: | fb:

U "Utisku nedelje", profesor Jovo Bakić reče da je naša opozicija "bedna". Uz to navede opozicionarku da pokaže kako ne zna poreklo imena svoje stranke, i spetlja se oko suštine njenog programa. I normalno izazva ljutnju, ovog puta ne vlasti nego opoziciono raspoloženih, a pogotovu opoziciono organizovanih. "Objektivno pomaže vlasti", i to "u ovom trenutku!". Tačno da je u predizbornoj kampanji značajniji od onih pre i posle, ali koji trenutak kod nas sa "viškom istorije", nije "istorijski"?

 

Intelektualac, što Jovo Bakić neosporno jeste, stalno podstiče vlast da bolje radi to što radi. Ali gleda i šta radi opozicija koja želi, da bude vlast! Pa kako da on i drugi intelektualci, ne vidi ono, što vide i neintelektualci? Recimo, da je baš "u ovom trenutku" dobar prilog njegovoj i ne samo oceni, ostavka Tatjane Manojlović na funkciju potpredsednice Demokratske stranke! Da je bila dok su izbori bili samo mogućnost, bila bi za registrovanje. Ili komentare tipa: "Bilo je krajnje vreme, odavno se ta stranka nije cepala". Ne za ozbiljniju pažnju i očekivanje stvarnog cepanja osnivanjem vlastite stranke. Ali "u ovom trenutku" jeste za pažnju i pitanje: Zar demokrata i potpredsednik demokratske stranke, da ovako napušta stranku? Bez obzira na "trenutak"? Zar demokratska stranka, kad je već imala takvog potpredsednika, ćuti na njegov odlazak? I za očekivanje je daljih koraka. Ne Tatjaninih, u ovom trenutku (i uopšte bez funkcije u parlamentarnoj stranci), ona je marginalna. Nego vladajućih i opozicionih stranaka.

 

Trenutak je i za pitanje svih opoziciono raspoloženih, ali ne i opoziciono organizovanih, svih sklonih gledanju i razmišljanju o onom što vide, šta da rade? U Tatjaninom slučaju, koji nije samo njen nego i Demokratske stranke pa i opozicije koje o njemu ćute, da li reći kako je njena ostavka, Vulinovu gurnula u zaborav? Mogla se i morala lepo iskoristiti, ali je korišćenje prepušteno vlasti. Moguće je, ali nije nužno, da u njoj objektivno ima onih koji to znaju da iskoriste. Pitanje jeste da li subjektivno mogu odnosno smeju, jer postoji onaj koji sve zna i sme. Pa i da skrene pažnju, na nekog ko "šiče na sveca".

 

Ali ako mu zatreba, u trenutku nadahnuća poželi da iskoristi obe ostavke (tim pre što se protiv njega uključila baš "teška artiljerija" grupe javnih ličnosti). I to se uradi, nikako uz izjednačavanje! Vulinova bude izraz patriotskog žrtvovanja za Srbiju, na koje su spremni svi njegovi. Tatjanina ličnog interesa, karakterističnog za sve njene...! A ako pogledamo njeno obrazloženje, videćemo da vlast i ne mora ništa da kaže, sve je rekla ona...

 

Prema tome, treba li stalno gledati kroz prste opoziciji, jer je opozicija? Strahovati da se iznošenjem onog što se vidi da joj šteti, "objektivno pomaže vlasti"? Ne pitati da li opozicija. ponašanjem zaista "objektivno odmaže vlasti"? Radi ono, zbog čega i postoji?

Blogovi