Narod (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Narod (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.11.2023, 12:26

Kakvi smo to, ljudi?

č: | fb:

Pitanje iz naslova nije iz reda svakodnevno pominjanih, a ne treba ni da bude svakodnevno pominjano. Ima i drugih i starih, pojavljuju se i nova. Ne možemo ni stalno postavljati pitanja, jer ne samo što na njih treba odgovarati, nego treba i moramo da se bavimo i mnogo čime drugim. Uključujući i odmor, zabavu... Ali se treba i mora povremeno postavljati. Ne samo kad razlog "iskrsne" ili "oživi", nego i zbog prećutno pa i javno odgovarano na njega i kad nije postavljeno: pesma među narodima! Što je i skromno, u poređenju sa onim što se češće čuje...

 

Za hladnije, zapravo normalno gledanje na stvari, to nismo. I ništa "strašno", takav narod nije ni bilo koji drugi! Davno je neki veoma poznat i priznat rekao kako je vreme "izabranih naroda", davno prošlo. Ostalo samo, u Svetom pismu... A drugi i takođe veoma poznati, to samo "primili kꞌ znanju". Normalno, neki koji su žarko želeli da i sami budu kao pomenuti, to su dočekali na nož... Strašno je samo kad neki, nimalo retki, uspešno pokušavaju da nas ubede kako jesmo takvi. I da je svaka sumnja u to, "mržnja prema svojoj naciji", "autošovinizam!".

 

Neka i jeste, neka je ovo što sledi upravo to pomenuto, a ne samo "odsustvo ljubavi prema svojoj naciji". Ali kakvi smo to ljudi, kakvi zainteresovani za svoju naciju, nas same i naše potomke, ako zevamo i "menjamo kanal", dok priznati ekonomista priča da ćemo samo za kamate na zajmove, godišnje davati više nego za prosvetu? Ili kad neko iz Loznice ne nagađa nego iznosi brojku: zasad, Loznica ima oko 16.000 glasača više, od broja punoletnih Lozničana? A čudimo se i gunđamo, kad čujemo da Priština izbacuje Desanku iz školskog programa! Ako smo baš patriotski raspoloženi, protiv toga i glasno protestujemo... Spremni da u slučaju prilike i odemo..., do ispod balkona na Andrićevom vencu. Učestvujemo u "slavlju najboljeg na svetu", i iluziji da smo time i mi "pomalo najbolji".

Blogovi