Poljoprivrednik (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Poljoprivrednik (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.11.2023, 08:01

Utičite "na upravu vodovoda", a ne na vlast!

č: | fb:

Sve dok se ponavljaju neistine, ne iz neobaveštenosti i naivnosti nego radi nečije koristi a nečije štete, ima smisla ponavljati istine! A i neka je ljudska dužnost... Tako je i sada, kad se nezadovoljnim poljoprivrednicima (kao i bilo kojim ranije nezadovoljnim), nabija na nos kako im je protest, "političke prirode!". I inteligentno očekuje da dobar deo vremena i energije, potroše na dokazivanje kako "nije". Na štetu insistiranja na zahtevima...

 

Ponovićemo ovde rečeno par puta, čuvenog Morisa Diveržea: "politički", u najširem smislu, znači interesovati se za polis! (Zajednicu u kojoj se živi, užu, širu i najširu). A čovek je "politička životinja", upravo zbog toga. U protivnom ili ako je (kako se danas kaže), "apolitičan", zver je ili bog. Čovek, nikako (Aristotel)! Baviti se politikom, aktivno, a ne samo kao birač, znači nastojati da dođeš na vlast u zajednici, ako je nemaš. Ostaneš na vlasti, ako je imaš. Ili utičeš na vlast ako je nemaš, a nema izgleda da ćeš je uskoro imati! Tako da nema govora kako sindikalni zahtevi upućeni vlasti, koji se sugerišu, nisu politički jer ih upućuje sindikat, a ne politička stranka... Inače, kad se bilo šta od ovog čini radi dobrobiti polisa (većine građana), u pitanju je politika kao najbolja od svih veština. A kad je radi dobrobiti svoje ili svojih, u pitanju je "stara kurva koju pošten čovek izbegava". Ili samo: "prljav biznis!".

 

Šta u ovom svetlu znači traženje, sada od poljoprivrednika i poštara, ranije od malinara i svih nekada prozivanih, da se "ne bave politikom"? Šta znači, posle nesvesnog usvajanja ovog traženja jer se na njega ne reaguje, zaklinjanje pojedinaca da se "nikada nisu bavili politikom"? Znači "sitnicu": ne treba da budu ljudi! Ćute i trpe vlast, ne pokušavajući da na nju utiču. Jer ovakvim akcijama, da naglasimo, niti pokušavaju niti mogu, da je steknu! A valjda je očigledno, da je nemaju...

 

Treba pomenuti, jer se i o tome slabo priča, da ovim neko i dobija! Prirodno, siromašenjem politike izbacivanjem "uticanja na vlast", bogate se oni koji se njom bave na prva dva načina. Sužava im se broj, pasivno biračko pravo trajno rezervišu za sebe! Na strani vlasti, dok se moglo, to se pokušavalo i na zabavan način.

 

Miloševića su njegovi zgranuto obavestili, da opozicionari "žele vlast!". Ali i Bog opozicije, prvo je sebi bradu stvrio. Marko Vidojković reče u sredu, kako je "bilo prostora da ujedinjena demokratska opozicija bude još brojnija, ali se to nije, sasvim izvesno desilo, sasvim izvesno, zbog čvrstog stava grupacije ꞌSrbija protiv nasiljaꞌ, da kod njih više nema mesta".

Blogovi