Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
21.11.2023, 13:17

Ako nojevi guraju glavu u pesak, mi smo zemlja nojeva...

č: | fb:

S mukom nekako rešiše Hrvati problem, koliko "kolona" poštovalaca, ko hoće, a ko neće učestvovati u odavanju pošte palim braniteljima Vukovara. Rešiše nekako i Francuzi i Nemci (njihove ambasade u Prištini), problem premeštanja spomen-ploče srpskim vojnicima palim za oslobođenje Kosmeta u Prvom balkanskom ratu.

 

I sada mogu, da nastave dalje. Uradili su šta je trebalo, ispravili to što su uradili kako nije trebalo... A šta je sa nama? Zna se! I mi ćemo nastaviti dalje, još spokojnije. U drugom slučaju smo glasno protestovali zbog odsustva "kulture sećanja". O prvom odnosno uopšte "Vukovaru", mudro smo ćutali. Izgleda da ga nismo primetili! Jer da jesmo, odmah bi digli galamu...

 

Ali neće biti, da je tako! U "svetskom selu" svako sve vidi i čuje, ukoliko nije puž u svojoj kućici i slobodici. Pogotovu ako se radi o nečem u vezi s njim i njegovima, a tako je sa ovom trideset drugom godišnjicom "Vukovara". Kako to ne primetiti, tim pre što Hrvati to uradiše trideset drugi put? (I ko kaže, da nismo? U tišini smo "gustirali" pomenutu muku). Samo, kako primetiti, kad "ima veze" sa nama? Zato je u pitanju nešto drugo, jako ozbiljno. Negde bi se kratko reklo: "Sramno!". Pravimo se da sa nama "Vukovar" nema blage veze, nije zgodan za pominjanje. Milošević je autoritativno, kao šef države, rekao da "Srbija nije učestvovala u ratu!". (I nije ako je on Srbija, a nije ni njegov Marko. Nikad ni lošu reč nije rekao o Tuđmanu, a grdan viski su popili zajedno, u zdravlju i veselju...). I ako se ne varamo, još niko u Srbiji, autoritativno, ne reče da jeste učestvovala...

 

Neka i nije zgodno kao kad se sećamo palih u Krajini i za Krajinu, normalno i živih koji su izbegli iz Krajine. Ali ako je Šljivančanin i sa "nadležnih mesta", naravno naših, zaslužni ratnik ako ne narodni heroj, ko su tamo izginuli? Njemu i njegovima, podređeni? Žrtve "saobraćajki". Oko 1300 vojnika JNA, praktično Srbije. Uključujući generala Mladena Bratića, komandanta Novosadskog korpusa.

 

Da li se izvinjavati Hrvatima ili ne, može se raspravljati. Ali ako treba raspravljati da li je neko trebalo da se izvini porodicama poginulih iz Srbije, to je bruka. Poginulima što se uopšte ne pominju, a kamoli da imaju neko spomen obeležje, bruka i sramota! A zameranje Francuzima i Nemcima zbog pomeranja spomen-ploče, bezobrazluk!

Blogovi