Protest (foto: skrinšot N1)
Protest (foto: skrinšot N1)
09.01.2024, 10:09

Doviđenja, na sledećim protestima?

č: | fb:

Lepo je slepi Filip Višnjić video što danas ne vide ljudi bez naočara ili kontaktnih sočiva! Nije bilo baš onakvih najava "dizanja Srba" kao 1804., ali ih je bilo. "Alꞌ se Srbi dignut ne htjedoše, ne htjedoše jali ne smjedoše!". Ovog puta, protiv "izbornog inženjeringa".

 

"Pritisak javnosti", sedamnaest hiljada na protestu kod Terazijske česme (po opozicionarskoj verziji)! Impresivna brojka? Tačno, da je protest bio u gradu većem od Mionice, a manjem od Valjeva! Ali nije bio, nego u gradu sa oko milion i četiri stotine hiljada, stvarnih stanovnika. Što je mnogo manje nego u Ljigu, srazmerno veličini Beograda i Ljiga... Tačno, ali kakvi su tek ljudi, u tih sedamnaest hiljada! I to je tačno, da svaki od njih nema samo jedan glas. Baš kao i oni, do ukupnog broja...

 

Ali tako je kod brojanja glasova, pre glasanja mišljenje svakog od njih, a pogotovu onih iz ProGlasa, može uticati na glasanje drugih, obrnuto ne važi? I to je tačno, uz izvesne uslove. Jedan ali vredan: koja je Ceca poznata i priznata, van tih sedamnaest hiljada? A tek, koliko su uopšte poznati doskorašnja rektorka Beogradskog Univerziteta, i doskorašnji predsednik SANU? Pa i šta znači, to: SANU? Uz jedan dodatak: koliko su se borci za "evropske vrednosti“", trudili da javnost upozna i prizna dotične?

 

Uzaludno je pozdravljati okupljene na protestu sa "Zdravo, Beograde!", ovde sa "Zdravo, Valjevo!". U demokratiji, bilo kakva da je, važi princip "Jedan čovek, jedan glas!". I sa tim principom računa ozbiljan aktivni učesnik u političkom životu, čiji su centri parlamentarni, predsednički i opštinski izbori. Tako da Vučić ne bi postupio demokratski, izašavši u susret zahtevima ovolike "javnosti!". Ranije za ostavkom, sada za ponavljanjem izbora, Ni "međunarodna zajednica", koja i kod sebe računa sa kvantitetom, a ne kvalitetom. U parlamentu, i na ulici!

 

Naravno da ovo nije obezvređivanje protesta i ProGlasa, ni pisanog o njima ranije. Naprotiv, kako li bi tek bilo, da ih nije bilo! Samo je poziv na realnije zahteve odnosno očekivanja, koja ne prate neumerena razočarenja. Na nove načine, a ne ponavljanje potrošenih, ono što preporučuje dobar poznavalac političkih prilika na Balkanu, Dejan Jović. Svakodnevni rad "na terenu", do sledećih izbora! Bez uzdanja u "međunarodnu zajednicu", i pokušaja "na brzaka". Shodno našem: "Tija voda, breg roni!".

Blogovi