Istražni radovi litijum (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Istražni radovi litijum (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
25.06.2024, 10:58

Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se!

č: | fb:

"Ipak se okreće!", možda i "Čuda se dešavaju!", mogao je reći površan gledalac "Utiska nedelje" i "Hit tvita". Površan jer ne samo što nije mogao pratiti sve vreme jedan i drugi, nego je i oba samo ždraknuo gledajući fudbal. U pitanju je neverovatno duvanje u istu tikvu opštepoznato različitih televizija, i njihovih gostiju!

 

Zalaganje za Srbiju "na Zapadu" što znači i u Evropskoj Uniji, i "otklon od Rusije!". Otkud sad to, osobito drugo, kod Pinka i Željka Mitrovića, ako nije pripremanje njihovih, a zna se čijih, za promenu stava zna se koga i o kome, i ako je ikako moguće, deklarativnu? Ali to je uglavnom njihova stvar, za razliku od onog što je u "Utisku" pomenuo akademik Vukosavić.

 

Uzgredno u odnosu na opšte, skorašnje i sadašnje lomljenje kopalja oko "Jadra", uz činjenice i brojke (debelo potkrepljivane od drugog gosta i gošće), jetko pomenu banalnu istinu koja je za nas preteška za shvatanje. "Evropa" gleda svoj interes, a ne naš! Uopšte, a u ovom slučaju hoće naš jadarit i druge retke minerale, a ne i nas! Prosto ko pasulj: ne trebamo joj koliko oni, pogotovu što bi sa njihovom eksploatacijom kod njih, išlo "pouzbrdo". I razumno ih eksploatacija kod nas zanima više nego naša zdrava okolina, pa i naša demokratizacija i izborni uslovi.

 

Ako bi iz ovog nešto naučili, mada smo se naučeni rodili pa ne vidimo razlog da od bilo koga imamo šta da naučimo, i uz malo sećanja na teško "otvaranje", a još teže "zatvaranje klastera", ne bi morali stavljati prst na čelo. Ne bi se dvoumili, hoćemo li u Uniju. Jer pored svega dosad pominjanog, hvaljenog i osporavanog, ovde je novi razlog "za". Ako budemo u njoj, nema razloga da strahujemo od onog što izgleda da nam je sudbina. I od čega nas, zbog geografskog položaja, istorije, ekonomske zavisnosti od Evrope i Amerike, o čemu je argumentovano govorio Mitrović, neće spasti Rusija i Kina...

 

Za "Jadar" i sve buduće "prljave industrije" koje iz poznatih razloga hrle ka nama, važilo bi što važi za nju. Sve njene države, ne samo Nemačku i Francusku! Stvarno poštovanje propisa, pa bi, kako reče Ana, Nemci otvorili rudnik litijuma i kraj Berlina, ako bi litijum tu našli. A pre toga bi ga tražili po Nemačkoj, a ne po Jadru, Kolubari, i ko zna gde sve. I sve, kod nas!

 

Uzgred, ako je tako nešto "uzgred", kod nas bi važila i nešto drukčija rudna renta. Ne samo u eventualnom "Jadru", nego i aktuelnom "Boru!".

Blogovi