Aleksandar Vučić u Valjevu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić u Valjevu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
04.07.2017, 09:57

Komplikovani su brojni "Parovi", gledajte samo jedan par!

č: | fb:

Šta se građana tiče to što Vučiću "nije bilo lako" da obezbedi jednoglasno slaganje poslanika svoje stranke, da Ana bude mandatar? Zašto nas, uopšte, o tome obaveštava? On je predsednik Republike a ne predsednik stranke, i treba da nas obaveštava o teškoćama koje ima vodeći republiku! Nije mu valjda, stranka važnija od republike? Ili nas vidi kao članove ili bar simpatizere svoje stranke, dok drukčije i ne vidi? Čemu "jednoglasje" do koga je toliko stalo njemu i njegovima, kad se zna koliko je u Skupštini potrebno za izglasavanje bilo čega?

 

On time ne treba da se bavi, kao što nije trebao ni da određuje mandatara! Predsednik mandat poverava lideru stranke koja ima najviše poslanika, čija je dužnost da obezbedi većinu ili da mandat vrati. U Vučićevom slučaju to je nezgodno, on je i taj lider? Tačno, ali da se povukao sa mesta predsednika stranke, kako dobri običaji nalažu (cenio ih i Toma!), Anu bi mu predložio "naslednik". (Nepotrebno je reći: posle „konsultacija“ s njim). On bi se i tamburao sa svojim poslanicima, ukoliko nije siguran u njihovu lojalnost! A Predsednik i verni mu Stefanović i Obradovićeva ne bi pretili vanrednim izborima. Tamo gde se zna red, kad mandatar ne dobije većinu, vraća mandat. Određuje se novi, može i iz iste stranke. Izbori slede tek ako većinu ne obezbedi niko! Poznata stvar, zašto onda sve ovo? Da bi se još jednom videlo opštepoznato: "ko je gazda". Tačno, ali ima još nečeg...

       

Posle uspešnih nastojanja da se od politike napravi "sport", od birača "navijači" a od izbora "derbi", najbitnije pitanje "Ko će koga?", normalno je da se kad nema "derbija", gledaju "treninzi". Ne samo "prepucavanja" u Skupštini i na konferencijama za medije, nego i svakodnevni život i rad "naših" i "njihovih". Radi povećavanja "voajerizma" kod birača, nužno se pribegava i pravljenju događaja, ako ih nema! Događaj tako posta, i socijalno anahrona a politički neozbiljna, Palmina izjava. A zatim odluka (važiće dok od Dačića nešto ne iscenjka, od Vučića nema čemu da se nada), da on i njegovi neće glasati za Anu. Malo manji je Zukorlić, ima manje poslanika a ne može da ucenjuje ni Dačića... Zato smo morali znati i kad je Premijer dolazio i koliko je ostajao na poslu, koliko se premišljao oko mandatara, da su protiv Ane bili i neki članovi njegove porodice. Uzgred, vrlo neuljudno prema Ani! Konačno, događaj je napravljen i od inauguracije... A dalje ćemo videti (i osetiti).

               

Ništa drukčije na strani opozicije, naprotiv. Uglavnom nas obaveštava o kapitalnim pitanjima tipa: ko je stvarna a ko tobožnja opozicija!  Hoće li se "ujediniti" za izbore i izaći "u jednoj", ili u "dve ili tri kolone", odnosno svaka vaška obaška... Uz bitnu razliku: time što nije ujedinjena (za svaku članicu kriv je drugi, nekad svi drugi), nije uspela na parlamentarnim i predsedničkim izborima! Zato eventualno neće uspeti ni na beogradskim, ili vanrednim parlamentarnim ako ih bude. Koliko je ovo valjano, vidi se sabiranjem procenata koje su dobili svi osim vladajuće koalicije! Računajući Belog, mada on u ovu opoziciju, s pravom, ne spada...

               

Kako da jednima i drugima, skupa i ponaosob, sa toliko vremena i energije koje troše na sebe (odnosno na "protivnika"), ostane i za građane?   

Blogovi