Narodni muzej Valjevo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
06.10.2017, 12:03

Opravdanje uvek postoji, a da li je uvek opravdano?

č: | fb:

Po ko zna koji put u Valjevu su u isti dan i u isto vreme, normalno na dva mesta, "zakazana" dva vredna događaja. Pritom "kulturna" a ne "politička", tako da se ne bi smela preklapati!

 

Ovog puta u pitanju je petak  6. oktobar, vreme je pola sedam uveče, mesta su svečana sala Gimnazije i Galerija Narodnog muzeja. Organizatori su Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" i Valjevska gimnazija, na jednoj, i Narodni muzej Valjevo i Izdavačka kuća Evoluta, na drugoj strani. A događaji su književno veče "Petar Pajić među velikanima", i promocija knjige "Srbija 1217, nastanak kraljevine", Radivoja Radića i Siniše Mišića.

 

Van svakog spora je mesto Petra Pajića među velikanima, usto nikako lokalnim! Isto važi za novinara Miloša Jevtića, profesorku Veru Vaš (doktorand upravo na Pajiću) i književnika Dragana Lakićevića koji će govoriti o njegovom književnom stvaralaštvu, i recitatore Valjevske gimnazije. Ali slično (isto ako zanemarimo normalne razlike između umetnosti i nauke), stvari stoje i sa Srbijom 1217, u istoriji Srbije. Odnosno pomenutim redovnim profesorima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

Nema spora ni da svaki organizator blagovremeno pravi i publikuje svoj program, vodeći računa o mnogo čemu "objektivnom". Sporno je samo što između organizatora nema koordinacije, koja je ipak zavisnija od "subjektivnih" faktora. Uostalom, nju je svojevremeno uredno obezbeđivala Kulturno-prosvetna zajednica, odnosno pokojni Radenko Radić... A vrlo je  poželjna da bi se izbegla preklapanja, pa i pomisao da osim "kulturnih dešavanja" koja najavljuje jedan organizator, nema drugih! Eventualno i pomisao da se svesno ide na preklapanje, kako bi se videlo ko je „pravi subjekt“ dotičnih, kome s pravom sleduje sve što mu sleduje a trebalo bi da mu sleduje više. Sudeći po broju i "rejtingu" posetilaca uključujući medije, koji se bez njihove volje dele na "naše" i "njihove".

 

Ne radi se toliko o tome ima li Valjevo dovoljno ljubitelja (poštovalaca, radoznalaca, snobova...), za dve istovremene "kulturne manifestacije". Važnije je to što ima onih kojima su i jedna i druga podjednako važne, a nevažno ko ih i gde organizuje! A najvažnije je da su i jedna i druga itekako potrebne Valjevu, dožive zaslužnu pažnju, i budu valjano "propraćene" od posetilaca i medija. Kako bi i na taj način jačala po opštoj oceni slaba navika i potreba, za raznovrsnim „kulturnim manifestacijama“! Zapravo kulturom, u njenoj raznolikosti...

Blogovi