Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2019, 11:54

A da li italijanski vojnici nikad neće prestati, da čuvaju Dečane?

č: | fb:

Možda "zamrznuti konflikt" i čekanje "povoljnih istorijskih prilika", jeste najbolje (najmanje loše) rešenje? Tim pre što ga od Kumanovskog sporazuma već imamo, uz povremeno "odmrzavanje"? (Osobito takozvani martovski pogrom). I ako uz njega ide "zamrznuti konflikt sa mozgom"? Pogledajmo najsvežije odmrzavanje, "upad specijalaca ROSU u četiri opštine na Severu". I munjevito reagovanje našeg Predsednika, odnosno stavljanje u "najvišu borbenu gotovost vojske i policije".

 

Je li moguće da mozak koji nije zamrznut (atrofirao?), ne postavlja još neka pitanja osim onih koja postavljaju Predsednik, Marko Đurić..., i dežurni "analitičari"? Svi "neprejebivci" (Svetislav Basara), kojima (oni kažu i nama ostalima), naši mnogobrojni neprijatelji mogu učiniti sve što požele. Ali ih (nas) ne mogu sprečiti da to vidimo, i nazovemo pravim imenom! I ne moraju jer nećemo celokupnu "golu istinu", već deo koji iznosi Predsednik... Treba li prst na čelu: Ako je Sever (kao i čitav Kosmet) Srbija, što je samo tu Zajednica srpskih opština? Kako u Srbiju sada neko može da "upada", i to naoružan? I odlazi kad površi svoja posla, "i bez rane i bez mrtve glave"? Ili bar žestoke kazne za naše vlasti, nadležne da to spreče?

 

Ceo svet, a osobito velike sile, blagovremeno smo obavestili da se to sprema, a one ništa? Zar da nam zemlje Kvinte izađu u susret, kad je njihovo saopštenje naš Predsednik ovih dana nazvao najglupljim od svega što je pročitao? Nezavisno od toga: nisu li one i solidan deo sveta, odavno priznale Republiku Kosovo? Tako da im je normalno da ona, kao i bilo koja država pa i Srbija, svoje oružane snage šalje po svojoj teritoriji. Nikako da u nju, "upadaju!". Kako zamišljamo da se vlasti "samoproklamovane države" (a naših tamo nema), bore protiv kriminalaca (uključujući krivce za smrt Olivera Ivanovića), ako je sumnjičenje i hapšenje bilo kojeg Srbina, automatski "napad na Srbe"? Jesu li srpski policajci na Severu tu da štite Srbe, ili red i mir? A šta tek sa Srbima južno od Ibra, gde uopšte nema takvih policajaca?

 

Stavljanje u najvišu (ili nižu) borbenu gotovost, ranije smo već videli. Veoma verovatno, gledaćemo još koji put. Kao što su braća Kinezi, decenijama, slušali i čitali o po ko zna koliko stotina (možda i više) puta, "ozbiljnom upozorenju" Sjedinjenim Američkim Državama...

 

Slušaćemo, razume se, i one koji će po ko zna koji put, pričati da je sve to, "režija". Pamti pa vrati našem Predsedniku, ni mnogo više od dva i po sata i današnji "ping-pong" sa svakim ko se javi za reč, nije mu dovoljno da javnost ubedi u ispravnost poteza koje namerava da povlači, i "crvenih linija". O kojima javnost, nema pojma... Možda ćemo videti i kako se učimo služenju vlastitim mozgom? Ako mu se ne postavljaju logična pitanja kad se radi o državi, kako li je tek kad se radi o "lokalu"?

Blogovi