Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
16.10.2019, 10:40

Koka kakoće samo kad stvarno snese jaje...

č: | fb:

Poznavalac prošlosti i naše sadašnjosti, izbegava da zavapi: "O vremena, o običaji!". Zna da to potiče iz Starog Rima, i čestitog Katona Starijeg. I da nema "Ničeg novog, pod suncem!", odnosno našeg: "Ničeg novog, pod kapom nebeskom!". Govorenje o "dnu dna", takođe nije originalno. Ali pošto se isticanje da nam je svakim danom sve bolje stalno "inovira", ima opravdanja za pomenuti vapaj...

 

Tužilaštvo će postupiti po zakonu, i pogledati da li je naš sugrađanin Aleksandar Obradović, "neovlašćeno prikupljao podatke" o nekim problematičnim zbivanjima u "Krušiku". A pošto je on "državna firma", to znači i u državi. Jakako, svaka čast! Ovo je pravna država, niko nije iznad ili izvan zakona. Da ne fali jedan konjski nokat, magareće uvce: tužilaštvo ne najavljuje da će se pozabaviti i prikupljenim podacima, i onima koji su bili dužni da ih "ovlašćeno prikupljaju" a nisu!

 

A takozvani sindikat Krušika, političke stranke, javnost..., iz seksualnih razloga, ne zanima ni jedno ni drugo! Sledeći slučaj, zapravo druga strana ovog, jeste "reakcija" takozvanog zaštitnika građana. Spokojno ako ne i sa ponosom, reče kako će pogledati da li je posle 'apšenja Obradovića, sve bilo po redu odnosno propisu. Opet jakako i svaka čast, redom se i goveda ližu! Da opet ne fali nesrećni konjski nokat, ili "ali" što devojci sreću kvari... Gde je njegova reakcija, na prethodeće hapšenje?

 

Građanina kad je već uhapšen, štiti krivično procesno pravo, tu je advokat koga izabere, u ozbiljnim slučajevima i advokat po službenoj dužnosti a na teret građana (budžeta). Ko ga štiti pre hapšenja, i upravo od hapšenja bez razloga koji su "taksativno nabrojani"? I ne u bilo kakvom, pogotovu partijskom i političkom dokumentu! Valjda zaštitnik građana nešto zna o pravnoj sigurnosti, tokom škole morao je čuti i za Habeas corpus act iz daleke 1679, zaštitu od arbitrarnog lišavanja slobode. I da je studirao na pravnom fakultetu u Kragujevcu, kod profesora kojima se već deset godina sudi zbog prodavanja ocena!

 

A možda sve ovo i nije razlog, za vapaj? Možda je razlog za konstatovanje nečeg novog i naprednog: daljeg obogaćivanja našeg seksualnog života? I to nečim nevezanim za "prevaziđenu" podelu na dva pola sa dominacijom jednog, tako da nema potrebe za njegovom legalizacijom. Takozvanim seksom u zdrav mozak!

Blogovi