Branimir Nestorović (foto: skrinšot)
Branimir Nestorović (foto: skrinšot)
27.03.2020, 10:49

Korona ne napada razum, pa da ostane zdrav kad ona prođe...

č: | fb:

Profesor Branimir Nestorović nije prvi koji je "odigrao pogrešnu kartu", odnosno "izgubio". (Ugled, poštovanje...). Nije ni prvi koji je nastavio da gubi, pokušavajući da se "izvadi". Njegova stvar! Ali ono što se gubi njegovim "vađenjem" od strane Predsednika i onih oko njega nije samo njegova stvar... 

 

Za ono što je učinio sada (izjavio određenog dana), branjen je navođenjem onog što je činio i učinio ranije (kroz nekoliko decenija). Za svaki slučaj, i onog što čini danima posle... Međutim, niko ga nije optuživao ni za to ranije, ni za to kasnije! Pokušajmo da zamislimo takvu odbranu, na sudu! U najboljem slučaju po okrivljenog, uzeli bi se kao olakšavajuća okolnost, pri odmeravanju kazne. Ali kaznu ne bi dovodili u pitanje, što se ovde nesumnjivo želi.

 

Uopštimo ovaj slučaj principom univerzalizacije (šta bi se desilo kada bi planirano postalo opšteobaveznim u datoj situaciji), koji "debelo" obrazlaže etika! "Narodski", što da Nestorović bude "crveno slovo"? (U kalendaru ima mnogo crvenih slova...). Pred sudom, pravnim ili moralnim, biće pogaženo što se ne sme gaziti: princip jednakosti! Šta sa "optuženima" koje sticajem okolnosti, niko nema čime da pohvali iz perioda pre trenutka (dana), kada su učinili to zbog čega su optuženi? Pogotovu ako su odmah "stavljeni u fijoku", tako da ni posle toga nisu mogli da učine nešto pohvalno?

 

Zar oni koji i te kako imaju čime da se pohvale, mogu mirno "svašta" da urade? Treba li da za dva puta učinjeno isto, jednom sledi "razumevanje" a drugi put opravdanje? Zavisno od toga je li pre odnosno posle, učinjeno veće ili manje... Neće li pred zakonom i sudom biti favorizovani odnosno defavorizovani, i svi koji rade odnosno ne rade u strukama od posebnog društvenog značaja?

 

Ne moramo se i ne trebamo slagati sa svim što vidimo i čujemo u Centru za kulturnu dekontaminaciju ili jutarnjem Mentalnom razgibavanju televizije Nova S. Ali treba da brinemo zbog stalnih napada na kulturno i mentalno, kao takvo!

Blogovi