Registracija Prijava preko FB
Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
12.01.2016, 12:09

Narodni muzej u Valjevu

č: | fb:

Osnovan je 1951. Godine. Zgrada je podignuta 1870. Godine. U njoj je bila smeštena osnovna škola, gimnazija  i objekat Valjevske bolnice u toku I svetskog rata.  

‘’Muzej se, kao zaštitnik i interpretator istorijskih kultura, brine o čuvanju i unapređenju kulturnog nasleđa kao i o širenju opštih kulturnih vrednosti i ispunjavanju vaspitno-obrazovnih zadataka… Čuvajući, štiteći i izlažući predmete, spajajući ugodno sa korisnim, Muzej prezentuje ideje i stvara doživljaje služeći kao izvor znanja i aktivni obrazovni i komunikacijski centar svog okruženja. Time, Muzej afirmiše vrednosti valjevskog kraja i njene izražene samobitne specifičnosti i popularizući ih, doprinosi opštem razvoju okruženja’’.  

To je misija Narodnog muzeja Valjevo koja ga postavlja u grupu organizacija koje se bave obrazovanjem i učenjem jer koristi:

- Znanje

- Iskustvo  

- Klasične i moderne tehnologije kojima spaja prirodu, istoriju, ljudsku maštu.

Muzejske postavke predstavljaju potencijal za komunikaciju, za društveno, kulturno, naučno informisanje, nekada za ispravljanje zabluda, menjanje percepcije. Radoznalost, otkrivanje, istraživanje je nešto što se zadovoljava u muzeju. Učenje je ‘’nusprodukt’’ muzejske avanture.  Dok putujemo muzejom, trudimo se da iskorenimo negativne uspomene, sadržaji postaju deo našeg  identiteta, obogaćuju društvene odnose, povezuju “dimenziju iz prošlosti sa pogledom na budućnost”.

Generalno, daju nam materijal da budemo srećniji na duže staze.

Noć muzeja

Noć muzeja (Foto: Đorđe Đoković)

Kako je neformalno obrazovanje doživotni proces, pa i valjevski muzej ima značajnu ulogu u tome. Osim istorijskih činjenica, sa kojima se srećemo u samoj zgadi Narodnog muzeja, Muselimovog konaka, Kule Nenadovića, u Spomen kompleksu u Brankovini, u Zavičajnom muzejskom odeljenju u Osečini, Struganiku, stičemo i veštine povezivanja činjenica, preispitivanja vrednosti i stavova, procene resursa zajednice.

Muzej je mesto gde se može provesti vreme s drugarima, prijateljima, porodicom, na pozitivan način – bez tv programa, bez dima i buke. Izaći ćemo iz njega ispunjeni sa novim saznanjima i iskustvima. 

I zato Narodni muzej Valjevo, u svakom slučaju, nije  cirkus jer je to:

 • Resurs grada koji je nadahnuće za svakoga, od najmladjih do najstarijih
 • Mesto za kontinuirano obrazovanje
 • Oslonac školskih programa
 • Mesto,  gde  je u pojedinim godinama broj posetioca svim muzejskim  sadržajima bio veći od  100.000
 • Gde su glavni posetioci učenici (60% od svih posetioca)
 • Muzej, koji je zajedno sa muzejom iz Novog Sada u konkurenciji za nagradu   "Evropski muzej godine 2016.

U devetnaestom veku, učenje i obrazovanje bili su glavni smisao  muzeja. Zato, pokušajmo da procenat valjevskih učenika, koji posećuju i koriste resurse muzeja, povećamo… Neka valjevski muzej bude nezaobilazno mesto i za Valjevce i neka njih inspiriše jednako kao posetioce iz drugih delova Srbije pa i drugih zemalja. Nastavimo da negujemo  kulturu učenja, jačamo veze škola i muzeja, istražujemo nove načine zajedničkog rada, nastavimo sa otvaranjem malih muzejskih odeljenja u našem okruženju.

http://museum.org.rs/web/

https://www.facebook.com/NARODNI-MUZEJ-VALJEVO-57515301334/?fref=ts

https://www.facebook.com/narodnimuzej.valjevoiii.5/

Blogovi

 • Sliku svoju ljubim

  "Radije bih da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam", Kurt Kobejn.   Nivo patriotizma je najviši u redovima [...] dalje | blog

  Zlatno doba Pre 3 dana 15 sati u Zlatno doba

 • Veliko ništa će da se "udupla"

  Demokratija, i sve što ona podrazumeva, je ušla u dijalog. Sledi treća tura vlasti i opozicije, na Fakultetu političkih nauka, a u organizaciji [...] dalje | blog

  Trupni portret Pre 7 dana 12 sati u Trupni portret

 • Ako je napad najbolja odbrana, zašto se toliko napada?

  Praktično nema dana, da neko ne digne glas kako je u našem javnom životu, osobito političkom, neko nekog "napao!". Obavezno kao "čoveka", s tim [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 8 dana 12 sati u Bez kraja

 • Haj-Ho, Haj-Ho !!!

  "Patuljak koji se popne na planinu i dalje ostaje patuljak", Raša Popov. [...] dalje | blog

  Zlatno doba Pre 10 dana 15 sati u Zlatno doba