(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
08.09.2021, 09:48

Bežanje od novinara, laži i marketing

č: | fb:

Novinare treba ukinuti, čak i naše jer se mogu oteti kontroli, sami ćemo pisati hvalospeve i tekstove o nama; što više i što češće obećavati, čak i proizvodnju "letećih automobila", jer narod ima kratko pamćenje; što više i što češće se slikati, čak i u "novom" vozu koji je kupljen pre deset godina, u bolnici koja je kao završena, a nije..., fotografisati se pored kamiona i mašina doveženih na gradilišta, koja to još nisu, samo za slikanje kao evo počeli radovi...

 

Tog obrazca, koji je osmišljen u jednom centru – u Srpskoj naprednoj stranci, pridržavaju se ne samo predsednik, premijerka, ministri, nego i lokalni funkcioneri jer "dobar marketing i još bolja laž su ključ uspeha!".

 

Priča prva: Zašto ministarka beži od novinara?

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je u subotu došla u Valjevo "da se uveri da radovi na zameni kotla u gradskoj toplani idu svojim tokom i svojom dinamikom". O toj poseti, na zahtev Ministarstva zaštite životne sredine, valjevski mediji nisu obavešteni jer "nema potrebe imamo mi naše PR službe".

 

Na događaj nisu pozvane čak ni dve valjevske televizije, koje su neizostavne u svim prilikama, jer "nema potrebe tu je TANJUG (brzo, tačno, provereno, istinito), oni će sve snimati i simak će proslediti televizijma". Kažu naši izvori da je ministarka "objasnila da nije raspoložena za novinarska pitanja, a i nema mnogo vremena", i da će uostalom građani i bez novinara biti kvalitetno informisani.

Ministarka i gradonačelnik u Toplani

Ministarka i gradonačelnik u Toplani (Foto: www.valjevo.rs)

I tako je ministarku, sa saradnicima, gradonačelnika sa saradnicima, i domaćine iz Toplane, nasmejane i zadovoljne, snimala TANJUG televizija i PR službe, pride i fotografisali. Sve to su "lepo upakovali da narodu bude jasno" i prosledili medijima da to objave. Podrazumeva se da objave besplatno u svojim medijima koji su registrovani po zakonu i za koje plaćaju poreze, takođe po zakonu, i sve ostalo što od njih traži država.

 

Ministarka je hvalila "agilnog" gradonačelnika, govorila o novcu koje je izdvojilo njeno ministarstvo za Toplanu, o tome da su se "Valjevčani" izborili da i kasarna "Živojin Mišić" bude na toplani, o "intenzivnim" sastancima u Krušiku-velikom zagađivaču... Obećala je da će rešiti problem aerozagađenja u Valjevu. 

  

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je svoju posetu objavila na sajtu svog ministarstva, a gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je njenu posetu, a svoj govor, objavio na sajtu svog grada. Isto to je objavila većina medija, ne samo valjevskih, nego i srpskih. Milina jedna od posete i govora. Bez nepodobnih novinara, i njihovih nezgodnih pitanja, koji bi pokvarili ovakvu pozitivnu i lepu priču, a narodu to treba, a ne "kukanje i izmišljene afere koje plasiraju plaćeni mediji!".

 

Priča druga: Zašto lažete čak i onda kada nema potrebe?

 

Ovo pitanje postavljam gradskoj vlasti, pre svega gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću, po čijim nalozima se sve radi, koji je, očigledo, vrlo brzo savladao obrazac: beži od novinara i "dobar marketing i još bolja laž su ključ uspeha!".

 

Zaista nije bilo potrebe da lažete da su počeli radovi u Ulici Vuka Karadžića. Potpuno je nebitno da li će početi 6, 7, 8. ili 13. septembra. Važno je da će ta ulica konačno biti rekonstruisana i to jeste uspeh ove vlasti, jer su prethodne to samo obećavale.

 

Jedino zbog čega je važan datum početka radova jeste zbog toga da bi građani bili obavešteni o tome kada će ulica biti zatvorena za saobraćaj. S obzirom na to da radovi nisu počeli 6. septembra kako piše na gradilišnoj tabli i kako je PR služba Grada ranije najavila, raspitala sam se u nadležnom Odeljenju Gradske uprave kada počinju radovi. Uz pregršt objašnjenja, rečeno mi je da će "početi". Kada? Pa...

 

Kažu naši izvori da je ubrzo nakon našeg poziva stigao nalog: "Isterajte mašine, stavite znak zona radova, postavite betonske barijere za zabranu saobraćaja, i pošaljite svima vest, a naročito znatiželjnom portalu, da je počela rekonstrukcija ulice kao što je i najavljeno 6. septembra. Obavezno fotografišite kao dokaz da su radovi počeli!".

Počeli radovi u Ulici Vuka Karadžića - fotka PR službe (6.09.)

Počeli radovi u Ulici Vuka Karadžića - fotka PR službe (6.09.) (Foto: www.valjevo.rs)

 

Naloženo, ispunjeno! U 15.18 časova na mejlove valjevskih medija stigla je informacija, naravno sa fotografijama kao dokaz, da je "počela rekonstrukcija Ulice Vuka Karažića".

Nema radova u Ulici Vuka Karadžuća (6.09.)

Nema radova u Ulici Vuka Karadžuća (6.09.) (Foto: Kolubarske.rs)

Nakon nekoliko časova mašina, a ni radova, nije bilo, ostale su barijere i tabla "zona radova". Mašina i radova nije bilo ni 7. septembra.

Nema radova u Ulici Vuka Karadžuća (7.09.)

Nema radova u Ulici Vuka Karadžuća (7.09.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

I zato pitanje: Zašto lažete čak i onda kada nema potrebe?

 

Priča treća: Trčim trim stazom samo sa TV kamerama

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković od dolaska na vlast, a tome ima skoro 13 meseci, uprkos obećanjima nije održao nijednu konferenciju za novinare. Na naša pitanja retko odgovara, a najčešće nam preporuči da "pitanja pošaljemo mejlom". Odgovore čekamo po deset i više dana, a na neka odgovore nismo ni dobili, pa čak ni na ono koje smo upitili pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

 

Gradonačelnik sve medije, dakle bez izuzetka, poziva samo na one događaje na kojima novinari ne mogu da postave pitanja i onda kada dolaze ministri koji ne beže od novinara i koji su raspoloženi za pitanja. A to se ne događa tako često jer ni ministri ne gostuju u Valjevu svako malo.

 

Na nekoliko događaja u vezi infrastrukturnih radova pozvao je samo televizije. Ostale ne zove! "Pošaljite informaciju za medije i fotografije". Tako je bilo i za otvaranje rekonstruisane trim staze u Parku Pećina. Gojković je na taj događaj poveo svoj PR tim i pozvao dve valjevske televizije, i tako izbegao nepoželjne novinare i neprijatna pitanja. Lepa informacija, sa sve lepim fotografijama, prosleđena je na objavu medijima, što je većina i učinila.  

 

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: www.valjevo.rs)

Inače da podsetim, ministarka i gradonačelnik, kao i svi ostali državni i lokalni funkcioneri, su po Zakonu o javnom informisanju i medijima obavezni na javnost rada i pritom je još zabranjena diskriminacija medija, ali nažalost ni jedno ni drugo nije kažnjivo te ne snose nikakve posledice.

 

Umesto zaključka

 

Da li će većina, koja podržava vladajuću partiju, nekada shvatiti predstavu koju SNS pravi o sebi i o neverovatnom napretku i uspesima koje naprednjačka vlast postiže, a da to na sopstvenoj koži baš i ne vidi niti oseća.

 

Zbog toga su za Srpsku naprednu stranku slobodni novinari, ili bolje reći istina, legitimna meta i predstavljaju opasnost, možda veću i od opozicije, i iz tog razloga se svim snagama i sredstvima trude da novinare ukinu. Zauvek!  

 

 

 

 

Blogovi