Nasilje nad ženama (ilustracija Dušan Arsenić)
Nasilje nad ženama (ilustracija Dušan Arsenić)
09.10.2022, 08:21

ODBEGLA S LOMAČE

č: | fb:

The Handmaidʼs Tale, Season 5, Episod 1; Added September 15. Skoro će mesec dana otkako mi je V skinuo seriju, jednu od omiljenih. Umesto buketa sa porukom, stigne mi mejl sa oznakom: USB - za tebe. Ne odlazim na kućni prag da podignem pošiljku, nego zgrabim daljinski i omiljeno ćebence i bacim se na krevet spremna za uživanje. Dobro se poznajemo. Odlično zna šta volim. Iznenađenja može biti tek kada iznenadim samu sebe. Ni to nije loše. Promene su doborodošle, kada su na bolje, a i one loše su dobre - korisne su za onog ko je spreman da uči. A kako drugačije?! Samo tako se može napred.

 

Na ekranu mrak. Daljinski nepomičan ćuti. Pomišljam, ali se ne usuđujem – za horore odvažnosti treba. Ne, nije reč o nepoznavanju kategorije žanra, već o vrednovanju stvari. Sablasti, zombiji i vampiri me ne plaše; ljudskog zverinjaka se bojim. Zlo otelotvoreno u čoveku me plaši. Ekranizovana verzija toga obično se zove psihološki triler.

 

Ne, nisam pogrešila žanr. Za mene je horor svaka uznemirujuća fikcija koju mogu da doživim kao stvarnost, a "Sluškinjina priča" je realnost XXI veka! Realnost u kojoj dvadestdvogodišnja devojka bude uhapšena i pretučena na smrt zbog nenošenja, odn. nepravilnog nošenja hidžaba. Pardon, odvedena na "prevaspitavanje" s namerom da bude vraćena porodici nakon uspešno obavljene sesije. Možda su i mogli da utuve u tu tvrdu glavu važne moralne lekcije, ali ispostavilo se da, iako je glava bila tvrda, srce je bilo suviše meko – u ključnom trenutku otkazalo je poslušnost!

 

Sa šest metaka ubijena je još jedna dvadestogodišnjakinja dok je vezivala kosu u rep! Znate onaj potez koji sve sa dugom kosom pravimo kada treba da obavimo neki posao – zasučemo rukave i zavežemo kosu u rep?! Zastrašujuć potez! Opravdanih šest metaka u telo!!! Kakav kalambur - zbog kose pokošene obe!!! Ko je kosač koji kosi žene? Hej, režiser, upao si u horor kliše! Postaje smešno. Bolno smešno.

 

Ironičan smeh je jedini pancir koji su mi dali oni moji, pretkinje i preci; od sistema ne očekujem da me brani. Sistem je muškog roda. On brani svoje. Tu je da pošalje kordon da zaštiti jedno malo, ugroženo d...pe, koje je pretrpelo šut histerične žene (to mu dođe nešto kao pleonazam - zar postoje drugačije žene?!). A žene, ko j.?! Zapravo, svako ko stigne. A što i ne bi?! Čik dokaži da je bilo silovanje! Pa, dobro, ako je baš bilo teških telesnih povreda i naočigled svih, možda bi se i moglo reći, ali svi su videli (čuj videli, gledali!) njen predubok dekolte, prekratku suknju, izazovan hod i osmeh. Možda je ona vrištala NE, ali tako je bilo očigledno da i ona to želi! I šta će, jadan čovek? Kako da se uzdrži?!

 

Pada mrak, mada mi se čini da nikada nije ni svitalo. Oduvek smo u mraku i živeli. Oni su nas tamo držali. Luča je svetlost, Lucifer je muškog roda. Žene su obasjavale tamu čak i kada je to bila svetlost koja je dolazila sa lomača. Mrak je sve gušći. Bojim se da će opet paliti vatre jer se plaše sopstvenog mraka. Otuda mi se čini nikad aktuelnijom poruka:

 

"We are the daughters of the witches you couldnʼt burn".

 

Da, ćerke smo veštica koje niste spalili. Ali, otkriću vam jednu tajnu. Sve žene su veštice!

 

Pitanje je: Čiji ste vi sinovi?

 

P.S. Uživajte uz zvuke "Po mojoj mjeri".

 

https://youtu.be/iQBdryr7wh4

 

 

Blogovi