Spomenik Stevanu Filipoviću (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik Stevanu Filipoviću (foto: Đorđe Đoković)
30.07.2023, 07:15

Puls grada (moj grad II)

č: | fb:

Više ne koračam - po potrebi pretrčim rastojanje od tačke A do tačke B. Ne mogu da podnesem; ne mogu da gledam kako moj grad umire. Osećaj nemoći ubija me. Bolest je uzela maha, bojim se da kasno je... Prostakluk, bezobrazluk i primitivizam nestvarnom brzinom šire se – bolest agresivna i progresivna, napada sve. Gušim se! Gotovo je! Ništa se više ne čuje...

 

Ta-dam... ta-dam... ta-dam... Osluškujem. Pokušavam da lociram zvuk. Ne varam se. Evo; evo ovde, tu  - puls, puls oseca se. I tu! I tu! Živ je!!! I moj dah vraća se. I ja polako smirujem se... Tri pulsne tačke ohrabruju me: Bela kuća, Pivnica Tchardak i Fungi Art Cafe.

Ritam grada obuzima me. Plešem sa njim; pokreće me. Znam da je tu; njegov dah greje me. Na licu titravi osmeh nalazi se...

Bela kuća

Bela kuća (Foto: Bela kuća)

 

Bolest je teška, ali uspeće. Moj grad je borac, heroj – ne predaje se. Laž je da ga više nema! Sa samrtničke postelje digao se. Zar ga ne vidite?! Sa zidova Bele kuće smeši vam se – nemoguće da ga ne primećujte! Pogledajte dobro. Danima gledajte. Zavalite se u fotelju, naručite čaj i posmatrajte slike – uživajte! I njega videćete. A sad? Zar ga ne prepoznajete: on i akademik pijuckaju vino dok slušaju Kralja (Čačka) – bluz nikada veselije zvučao nije!

 

Stand up nastup, književni razgovori, muzikološka predavanja, dobre rok svirke – sve to u Fungi Art Cafe – u ispratio je. Evo ga sad: u letnjoj bašti sa mačkama, među cvećem, krije se.

Fungi art cafe

Fungi art cafe (Foto: Fungi art cafe)

Moj grad konači u Tchardak- u, pije dobro pivo i sluša kvalitetan zvuk: Eletkrični orgazam, Obojeni program, Vampiri, Buč Kesidi, Dža ili Bu, KKN, Artan Lili - različiti muzički žanrovi, ali jak i moćan zvuk, kakav mom gradu i dolikuje.

Tchardak

Tchardak (Foto: Tchardak)

Bela kuća, Pivnica Tchardak i Fungi Art Cafe - gradski ritam sa ovih pulsnih tačaka bije. Vitalizujuća energija tu se krije. Znam, trebaće vremena za oporavak, ali verujem da moj grad kao pobednik iz ove borbe ponosno izaći će.

 

Blogovi