Novinari čekaju ministra (foto: Đorđe Đoković)
Novinari čekaju ministra (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2014, 16:13

Strpljiva "sedma sila"!

č: | fb:

Valjevski novinari ne pamte maltretman kakav su preživeli danas uredno se odazivajući pozivu Ministarstva odbrane Srbije da prate posetu ministra vojnog Bratislava Gašića najvećem ovdašnjem kolektivu.

Sad će, samo što nije

Sad će, samo što nije (Foto: Đorđe Đoković)

Od toga da su ih taze uniformisane „kapidžije“ jedva pustile da uđu u fabriku, tražeći „artiju sa pečatom“, preko toga da ih niko iz „Krušikovog“ GUZ-a (Glavne upravne zgrade) nije ponudio da sednu u vazdan praznih kancelarija i hladovinu, čašom vode i kockom šećera, do toga da su se skoro dva i po sata čvarili na julskom suncu u taze ošišanom parku kod Kovačnice i Kotlarnice, te da su „poradi sebe“, ali i da bi vode pili čerez rehidracije.

Čekajući ministra

Čekajući ministra (Foto: Đorđe Đoković)

Da ne bude zabune, protokol Ministarstva odbrane, pojačan perspektivnim potpukovnikom, i sam se iščuđavao tolikoj revnosti „Krušikovog“ obezbeđenja, pravdajući se da ni na šta nije uticao, te da ni za šta ne može biti ni odgovoran. Štaviše, novinarima je, pre početka sastanka, uredno podeljen papir sa priopćenjem o čemu se razgovoralo, šta je ko rekao, a šta je zaključeno...

Koliko još da čekamo

Koliko još da čekamo (Foto: Đorđe Đoković)

Dakle, tvrdnje zaposlenih u „Krušiku“ kako se u toj fabrici danim samo kosi trava i sedi po hladovini, uz povremenu kontrolu u kom li je ladu smešten dišin novi „audi“, namenjen njegovom vozikanju na relaciji Beograd – Valjevo (i obrnuto), poprilično su se obistinile.

Potpisnik ovih redova, igrom slučaja, u „Krušiku“ je pratio posete raznih „faca“, od pokojnog Nikole Ljubičića, do Dragana Šutanovca, kad je helikopterom stizao, i Bratislava Gašića, ali ovakav maltretman ni u „Titovom vremenu“ ne pamti!

 

Todor, Džanei Laza čekaju ministra

Todor, Džanei Laza čekaju ministra (Foto: Đorđe Đoković)

Kada je novinarska bratija ipak iščekala kruševačkog naprednjaka Gašića, aktuelnog ministra vojnog, u pratnji vd direktora najveće valjevske fabrike Mladena Petkovića, koji se, nevoljno, konačno prikazao široj javnosti prvi put otkako je 3. januara zaseo u fotelju, krenulo je „propitivanje“.

 

Stižu

Stižu (Foto: Đorđe Đoković)

Utisak posle svega je da je ministar Gašić došao kako bi u „Krušiku“ dobio podršku novom Zakonu o radu, što mu je i uspelo. Sindikalci su „legli na rudu“ sve verujuć da će se nešto od ministrovih obećanja i obistiniti – novi poslovi i ukidanje „minimalca“, recimo. Ministar je i novinarima ponudio primerke Zakona o radu, u zamenu za mnogo toga na šta nije imao odgovor prebacujući lopticu na vd Petkovića i menadžment, što smo, hvala na pitanju, odbili.

 

Gašić se izvinio novinarima

Gašić se izvinio novinarima (Foto: Đorđe Đoković)

Bratislav Gašić je „prvi put“ čuo i za pitanje Kolubarskih.rs, da li se to odustalo od izgradnje stambenog naselja za vojna lica i penzionere na vojnom poligonu „Đenovac“, na Petom puku, osmišljenom za vakta ministrovanja Šutanovca, sa sve obdaništem, školom i crkvom. „Češljamo dokument po dokument, ako nađemo taj projekat, ako je lokalna samouprava uradila svoj deo posla, mi ćemo ga realizovati“, kazao je Gašić. Dodao je kako se radi po ranije usvojenom master planu o rasprodaji viška imovine Vojske Srbije, koja je nekada bila veoma bogata i dobro opremljena vojska, a na našu konstataciju da je Valjevo, bez ikakvog rezona, kupovinu Oficirskog doma platilo kao da je u pitanju „svetog Petra kajgana“, slegao je ramenima.

 

Novinari dočekali pa pitaju

Novinari dočekali pa pitaju (Foto: Đorđe Đoković)

Naravno, nije propustio priliku da konstatuje kako DS sada pokušava da organizuje proteste protiv usvajanja Zakona o radu, koji je umnogome sličan onome što ga je još pokojni premijer Zoran Điniđić sa svojim kabinetom pripremao. Biće da je Gašić, pre učlanjenja u SNS i brzometnog napredovanja do potpredsednika te stranke i fotelje ministra vojnog, bio demokrata. Ni po čemu ne liči na bivšeg radikala...

I dok je u GUZ-u (Glavnoj upravnoj zgradi) za ministra i pratnju bilo obezbeđeno osveženje, voda, kisela, sokići, kafa...žednim novinarima je ponuđeno osveženje u kotlarnici „pa na sprat, ima neka česma“!

Kotlarnica za žedne

Kotlarnica za žedne (Foto: Đorđe Đoković)

Posle pressice na otvorenom, između zgrada Kotlarnice i Kovačnice, ministra su odveli u nekoliko pogona. Najpre u Kovački centar, diku i ponos vd Petkovića, koju su napravili „Krušik“, dok je direktorovao Jova Davidović,  i SDPR „Jugomiport“ za vakta ministrovanja Šutanovca. VD Petković je iz Kovačkog centra odjurio osam inženjera i tehničara, koji su taj deo „Krušika“ stavili na noge, što ga je, izgleda, preporučilo za vd glavnog direktora. Potom je i Jova Davidović bio suspendovan, pa 28. maja isteran iz fabrike u kojoj je proveo preko 30 godina. Podbunjivao je radnike na štrajk, svedočio je „radnik“, koji prethodno verovatno „namestio“ i onu osmoricu iz Kovačkog centra! Što bi sličan njemu rekao: „Ja sam vojnik partije!“

Blogovi