Aleksandar Vučić i novinari u Gorenju (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić i novinari u Gorenju (foto: Đorđe Đoković)
26.04.2018, 08:51

Reporteri bez granica: Strmoglavi pad slobode medija u Srbiji

č: | fb:

Srbija pod vlašću Aleksandra Vučića nije bezbedna za novinare, navode Reporteri bez granica. Srbija je pala za 10 mesta na listi medijskih sloboda u 2017. godini, prema juče objavljenom izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF).

 

To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi. Naime, prema podacima Reportera bez granica, u Evropi se ove godine regionalni indikator najviše pogoršao jer se tu nalaze četiri od pet zemalja sa drastičnim padom slobode medija.


Taktičko popuštanje vlasti oko medija zbog spoljnih pritisaka?

 

"Lagana erozija evropskog modela se nastavlja", zaključuju u sveobuhvatnoj analizi Reporteri bez granica, upozoravajući na opšti trend porasta mržnje prema novinarstvu koji, kako navode, preti demokratiji.

 

"Svetski indeks slobode medija 2018. godine pokazuje rastući animozitet prema novinarima. Neprijateljstvo prema medijima, koje otvoreno postiču politički lideri i napori autoritarnih režima da predstave svoju viziju novinarstva predstavljaju ozbiljnu pretnju za demokratiju", navode Reporteri bez granica.

 

Takav stav prema medijima više nije samo odlika autoritarnih režima, nego i demokratski izabranih čelnih ljudi koji ih više ne vide kao neophodan deo demokratije, nego kao protivnika prema kojem otvoreno iskazuju odbojnost.

 

U tom kontekstu Reporteri navode SAD, koje su pale za dva mesta pod predsednikom Donaldom Trampom i nalaze se na 45. mestu.

 

Navodeći kako politički lideri koji javno podrivaju novinare i novinarstvo imaju veliku odgovornost jer tako podrivaju i koncept javne rasprave zasnovane na činjenicama umesto propagande, Kristijan Delor, generalni sekretar RSF je upozorio: "Osporavati legitimiteta novinarstva danas znači igrati se sa izuzetno opasnom političkom vatrom."

 

Od zemalja zapadnog Balkana, Srbija je doživela najveći pad – nalazi se na 76. mestu, deset mesta niže, dok su sve ostale zemlje napredovale za nekoliko mesta. Makedonija je najlošije plasirana, nalazi se na 109. mestu, ali je u odnosu na prošlu godinu skočila dva mesta. Za tri mesta su napredovale Crna Gora i BiH, Hrvatska za pet, a Kosovo je napredovalo za četiri mesta.

 

"Pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je postala zemlja u kojoj nije bezbedno biti novinar. Ovo je jasno iz alarmantnog broja napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, kao i iz agresivnih kampanja koje provladini mediji vode protiv istraživačkih novinara", navodi se u izveštaju i dodaje da iako želi da postane članica EU, Srbija nikako ne uspeva da ispuni evropske standarde medijskih sloboda.

 

"Hrabri novinari nastavljaju da prate opasne teme poput kriminala i korupcije, ali su one objavljene samo na internetu i imaju ograničen domet. Dosluh političara i medija, visok nivo koncentracije vlasništva i nedostatak pluralizma u štampanim i elektronskim medijima su takođe razlozi za brigu", naveli su Reporteri bez granica u izveštaju o slobodi medija za 2017. godinu.

 

Najbolje plasirana na listi je Norveška, a najgore Severna Koreja.

 

Izvor RSE, 25. april 2018.

Blogovi