Registracija Prijava preko FB
Osmomartovske tezge (foto: Đorđe Đoković)
Osmomartovske tezge (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2019, 09:25

Pelin i med

č: | fb:

Gradske ulice prekrivene raznobojnim cvećem, martovsko toplo sunce koje mami, zanosni mirisi iz parfimerija koji opijaju čula, konditorski proizvodi koji mame sa rafova u privlačnim pakovanjima i obećavaju eksploziju ukusa i zadovoljstva topeći se na nepcima.

 

Pa, ipak, gorak ukus je na usnama, jer sav taj šareniš samo je propratni dekor proklamacija o ženskim pravima, dok su u realnosti žene obespravljene i obezglavljene (samo tokom prošle godine u porodičnom nasilju ubijeno je 30 žena ) i Ustavom zagarantovane slobode i prava za njih su samo mrtva slova na papiru.

 

U zemlji u kojoj ondašnji ministar odbrane da sebi za pravo da izjavi kako voli novnarke koje lako kleknu, Jutke i ostali lokalni šerifi niču širom te iste zemlje i vređaju, ponižavaju, maltretiraju i seksualno uznemiravaju sve žene koje im se nađu na putu i usprotive im se, dok se sigurnim mogu osećati samo Barbare i Maje, njihove odane i verne poslušnice.

 

Ali i ta sigurnost je samo privid jer one nisu slobodne da samostalno misle i delaju, već su tu da se pokoravaju i slepo izvšavaju naređenja i direktive. Zato je vrlo važno da sve budemo svoje, odlučne i hrabre kao što je to danas Marija Lukić ili kao što je pre više od jednog veka  bila Emelin Panherts koja se borila za žensko pravo glasa u Britaniji, kao što su bile sve one žene koje su se decenijama borile i izborile za pravo na rad, obrazovanje, samostalno delovanje i sva druga prava danas zagarantovana ženama u civilizovanim, demokratskim sistemima.

 

Važno je, jer, u suprotnom, pojedinačni slučaj vrlo lako može postati "Sluškinjina priča" (The Handmaid's Tale - priča u kojoj gotovo preko noći savremeno demoktratsko društvo postaje klasno društvo u kom samo privilegovani slojevi uživaju određene slobode, dok žene sposobne za rađanje postaju seksualne robinje svojih gospodara, a one koje to nisu bivaju bačene na deponije na kojima rade na uklanjanju toksičnog otpada i čiji životi ne vrede ni pišljiva boba), priča svih nas.

 

Zato danas, dok budete uživale u iskazima naklonosti i pažnje, mirisnom cveću i ukusnim slatkišima, ne zaboravite da odistinski proslavite Osmi mart – sve što on predstavlja i znači, i da se borite i zalažete za očuvanje teško izvojevanih i sticanje novih prava.

 

Drage moje, srećan vam Osmi mart!

 

Blogovi

 • PUKAO POGLED

  "Svi mi živimo pod istim nebom ali nemamo isti horizont", Konrad Adenauer [...] dalje | blog

  Zlatno doba Pre 16 sati 50 minuta u Zlatno doba

 • Gvozdenović od kočanjke do tepih bombardovanja

  Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je, sa zvanične internet stranice Valjeva, poručio liderima opozicije Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i [...] dalje | blog

  Iz redakcije Pre 4 dana 19 sati u Iz redakcije

 • "Malo ste se zajebali, Srbija je i naša zemlja"

  Gospodin Vučić, sve zbog Srbije i njenih građana, nastavlja da radi 25, pardon, 125 sati dnevno. Izašao je na kraj za nezgodnim Palmerom, samo [...] dalje | blog

  Trupni portret Pre 5 dana 15 sati u Trupni portret

 • Strah?

  O našim ljudima (dobrom delu, ne svima), možemo imati svakojako mišljenje. Uobičajeno je dobro ("Srbi nikad nisu...", ako zanemarimo ono kad [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 7 dana 14 sati u Bez kraja