Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2021, 09:23

Meč će biti prekinut posle druge runde

č: | fb:

Događa se, neretko, da doskorašnji bračni partneri ne uspeju da svoje razmirice zadrže "u krugu porodice". Ta pojava mnogo je ređa u razvedenim političkim brakovima koji su, i po definiciji, brakovi iz interesa.

 

U nedavno razvedenom valjevskom političkom braku neobično je jedino to što bivši partneri svoje obračune vode u ringu gradske Skupštine, pred gomilom svedoka i kamerama nekoliko televizija. Njih je to neko vreme izgleda zabavljalo, ali je u drugoj rundi meč postao borbeniji, uz razmenu sve prljavijih udaraca. Razlog za ovo ubrzanje možda je blizina predsedničkih izbora u kojima će i jedni i drugi morati da glasaju za istog kandidata. Obe strane su svesne da će uskoro iz Beograda stići ferman da se minorni valjevski problemi, zbog viših interesa, još jednom gurnu pod neki tepih.

 

Šteta, jer je druga runda najavila da u arenu polako stiže i teško naoružanje. Slabijem bračnom drugu je, izgleda, dosadilo da iz sednice u sednicu sluša kako je kriv za sve što u ovom gradu nije bilo dobro "još od 1944". Naročito su bolele optužbe za godine u kojima su složno delili blago iz gradskog budžeta. U tipičnom šešeljevskom maniru ne baš bivši radikali zasipali su ring teškim zamerkama na rad kadrova druge strane u Gradskoj upravi i javnim preduzećima,

 

Nije pomagalo ni pozivanje na Statut grada, na član 53 koji tvrdi da rad Dradske uprave usmerava i usklađuje gradonačelnik. I ova odredba je završila u galeriji nevidljivih predmeta u kojoj nestaju gresi aktuelne gradske vlasti. Naravno, oni su nepogrešivi, uvek je neko drugi kriv!

 

Jedno od mogućih objašnjenja: i bivši radikali se oslanjaju na loše pamćenje većine glasača. Pre tridesetak godina vrhunac izdaje bilo je hrvatsko "Danke, Deutschland". Juče čujem da na sve strane zvoni "Danke, Angela!".

 

Vratimo se sa visoke politike u lokalnu dolinu suza, gde duvaju svakakvi vetrovi. Neki od vetrova su na sednicu Skupštine doneli i zanimljive vesti o hiljadama kvadrata bespravne gradnje, po nekim privrednim zonama i na Senjaku. Saznali smo da su već pale i neke krivične prijave. Manje zabavan je bio deo o političkoj pripadnosti i (ne) radu i gresima ovog ili onog službenika grada.

 

Ne sumnjam da obe strane dobo poznaju jedna drugu. Ne sumnjam ni da raspolažu znatnim rezervama ovakve municije. Upravo zato mi je i žao što će gong beogradski prekinuti meč pre nego što u javnost izrone druge, za sada nevidljive činjenice. Od one vrste koje bi mogle, ne daj bože, da razbude čak i g-đu Dolovac!

 

 

 

 

Blogovi