Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
21.10.2021, 09:16

Pandora i natalitet

č: | fb:

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u budžet uzdrman sve većim računima za predizborna obećanja koja stižu sa mesta gde se "carska ne poriče".

 

Konkretan primer: vlasnik preduzetničke radnje iz Valjeva uredno je isplatio zaposlenoj radnici bolovanje radi održavanja trudnoće otvoreno u prošloj godini. Posle srećnog ishoda, Gradska uprava našeg grada izdala je rešenje po kojem, shodno Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, od 1. februara 2021. preuzima na sebe isplatu naknade za porodiljsko odsustvo sa pripadajućim porezima i doprinosima.

 

A onda kreće veliki Mali cirkus: Poreska uprava, po službenoj dužnosti, za ženu na porodiljskom bolovanju, podnosi prijavu za mesec maj i opominje preduzetnika da mora da plati, inače, itd… Zgranuti poslodavac otpisuje Poreskoj upravi da je za maj podneo sve prijave i isplatio ih. Pritom još posebno upozorava Poresku upravu da podaci Centralnog registra, na koje se pozvala, nisu relevantni za osiguranice na porodiljskom bolovanju.

 

Prijave, međutim, uredno stižu iz meseca u mesec, na mnogo mesta po Srbiji, sve dok čak i Privredna komora nije uočila ovu fiskalnu brljotinu i dopisom od 9. septembra zamolila Ministarstvo finansija da to više ne čini.

 

Uzaman. Naš preduzetnik najnoviju opomenu (za februar!) dobija 5. oktobra. Zbog izmišljenih dugova koji se uredno evidentiraju ne može da overi zdravstvene kartone novoprimljenim radnicima. Postupak odobravanja traženog kredita poslovna banka je obustavila jer, zaboga, obveznik ima poreski dug!?

 

Naravno, radnica koja je na porodiljskom odsustvu i dalje se nalaziu Centralnom registru. Poslodavac, i kada bi to poželeo, ne bi mogao da joj da otkaz.

 

Jadac, kao i obično dolazi na kraju. Kad otvorite internet stranicu Centralnog registra ugledaćete tekst najavljen kao "Važna napomena":

 

PRIKAZANI PODACI PREUZETI SU - OD PORESKE UPRAVE! ZA SVAKU NETAČNOST, NELOGIČNOST ILI UOČENU GREŠKU OBRATITE SE - PORESKOJ UPRAVI!

 

Divan način da se poveća natalitet, zar ne?

 

 

Blogovi

 • Ima sujete i sujete...

  I kod opoziciono raspoloženih, ali ne i opoziciono "registrovanih" (učlanjenih), povremeno se prizna nepopravljiva sujetnost opozicionih prvaka. [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 23 sati 9 minuta u Bez kraja

 • "Nemoj njega, on je naš!"

  U opšte ljudskom smislu, svaki dvonožac je "naš". Ali mnogo češće je "naš" u nekom užem smislu! Kad treba i ne treba, nekada i štetno. Po onog [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 2 dana 21 sati u Bez kraja

 • Reći da je nešto čudno, kod nas je sve češće uzaludno...

  Skoro da nema dana da se kod nas ne desi nešto neuobičajeno. Naravno u uobičajenom svetu, zbog čega smesta izazove makar ili za početak, [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 10 dana u Bez kraja

 • Neki novi klinci (Moj grad III)

  Povlačim poslednje poteze grafitnom olovkom, završavam portret. Urezala sam sitne bore smeuljice u obraze, stavila osmeh Mona Lize i naglasila [...] dalje | blog

  Iz redakcije Pre 12 dana 23 sati u Iz redakcije