Protest (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Protest (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
26.01.2022, 10:13

ŠTA TO BI RIO TINTO?

č: | fb:

Čitam kako je g-đa Brnabić primila delegaciju SEOS-a i kako ih je na pitanje ko je to doveo Rio Tinto uputila (standardno) na "neke pre nje".

 

Vekovima je stara mudrost da lažovi moraju da imaju dobro pamćenje kako se ne bi upleli u svoje laži. Neki ovo ne shvataju ozbiljno: u aprilu 2018. godine ista ova g-đa Brnabićje za RTS posle nekog sastanka u Londonu, trijumfalno objavila kako je projekt "Jadar" od tolikog značaja da će globalni konkurenti Srbiji biti samo Čile i Argentina i da će se lično uključiti u realizaciju ovog projekta. Sve ovo, reče tada, došlo je posle potpisivanja memoranduma o razumevanju sa "Rio Tintom" koji će eksploataciju započeti u 2023. godini.

 

Valjevska vlast bila je malo opreznija: oni sve vreme pojma nemaju da neki "Eurolitijum Valjevo" d.o.o. sa sedištem u Divcima buška po okolini grada i pomalo zagađuje bunare. Od svih njih izleteo se samo jedan odbornik većine tvrdeći da nikakav "Eurolitijum" i ne postoji u Divcima.

 

Da bi stvar bila gora, službenici grada krše i zakon: postoji obaveza da se vodi Katastar geoloških istraživanja i da se jednom godišnje Ministarstvu rudarstva i energetike dostavlja izveštaj o ovim istraživanjima. Što valjevska uprava ne radi, javljaju nam iz Ministarstva…

Pa šta?

Blogovi