Ana Brnabić (foto: Đorđe Đoković)
Ana Brnabić (foto: Đorđe Đoković)
03.09.2022, 07:41

Ponosna Ana

č: | fb:

Sve mi se čini da je neko u međuvremenu zamenio nezamenljivu predsednicu Vlade Srbije. Osoba koja se najavljuje kao buduća mandatarka nimalo ne liči na velikodušnu predsednicu vlade od (slučajno izabranog) 19. jula 2019.

 

Ne znam ko je i kako to izveo, iako će biti onih kojih će tvrditi da izbor na funkciju predsednika Republike automatski dovodi do sticanja natprirodnih moći o kojima mi obični glasači ne možemo ni da sanjamo.

 

Čitam, dakle, pismo koje je jedna Ana napisala 19. jula 2019. godine:

 

"Kao predsednica Vlade Republike Srbije ovim aktom potvrđujem svoju potpunu podršku ponudi da Beograd postane domaćin Europrajda u 2022. godini.

 

Pored podrške, želim da naglasim odlučnost ove Vlade da se bori protiv diskriminacije i ponovim da je naš cilj izgradnja boljeg društva, jednakog za sve. Vlada je posvećena obezbeđivanju punog poštovanja ljudskih prava za sve građane, te obećavamo bezbedno i uspešno održavanje Europrajda u Beogradu 2022. godine"… itd, itd…

 

Najlepše je, kao i uvek na kraju: "Europrajd će biti važan činilac u promociji šireg prihvatanja i poštovanja različitosti i sloboda".

Ali…

Neko od onih koji misle da je Sanstefanski mir najlepši poklon Srbiji od maćuške Rusije sad će reći: Šta hoćete, mi smo u većini i nećemo dopustiti… (spisak onoga što oni ne bi dopustili predug je da ga ovde citiram).

 

U svoje vreme jedan šašavi Italijan tvrdio je da je Zemlja okrugla, a svi su znali da to ne može biti. Spalili su ga, naravno. Lomače i gasne komore, kao modernije rešenje, efikasna su sredstva za eliminisanje onih koji se po nečemu razlikuju od većine, zar ne?

 

Još neke istorijske sličnosti: princip vođe, ekstremni nacionalizam, odbacivanje demokratije, rasna čistota…

 

Zvuči poznato. A vama?

Blogovi