Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
28.09.2022, 07:02

Mali i njegove male greške

č: | fb:

Čitam u jednim novinama kako je Mali ministar finansija kroz ružičaste naočare na ružičastoj televiziji raskrinkao lažove koji su, zamislite, tvrdili da je Srbija prezadužena država!

 

Nije da mene pamćenje baš najbolje služi, ali zato pod stolom imam jednog slona koji pamti milione važnih i nevažnih činjenica. Evo, na primer, teksta sa kraja 2011. godine, iz vremena kada se proslavljeni aktuelni napredni ministar finansija (kao član G17+)  bavio sa 24 sporne privatizacije čije nam rešavanje u izbornoj kampanji obeća izvesni mladi gospodin sa prezimenom Vučić.

 

Bela knjiga Srpske napredne stranke "Programom za promene" u oktobru 2011. je na četvrtoj strani, pisala ovako: "Inertnost i neefikasnost Vlada je nadoknadjivala masivnim zaduživanjem… Javni dug države je za poslednje tri i po godine uvećan za preko šest milijardi evra, čime je dostignuta i zakonska granica zaduženosti od 45 posto BDP".

 

(Ovu groznu Vladu, setite se, predvodio je Mirko Cvetković. Njegov zamenik, prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova bio je sada potpuno zaboravljeni kadar SPS sa inicijalima I.D.)

 

Pošto ne sumnjam u podatke Ministarstva finansija (kada ih ne iznose ministri), pogledao sam tabelu koja se nalazi na adresi: Ministarstvo finansija/Dokumenti/Makroekonomski podaci/Makroekonomski i fiskalni podaci/Tabela 5-Javni dug RS od 2000. do 31.07.2022.

 

U ovoj tabeli stoji da je na dan 31.12.2011. javni dug Republike iznosio 14 milijardi i 789 miliona evra, iliti 42,8 posto BDP.

 

Počev od 2012, pod nepogrešivim rukovođenjem Srpske napredne stranke (Mića Grčić nije bio njihov član, nije ni sada) javni dug Srbije je do 31. jula ove godine pao na 31 milijardu i 459 miliona evra (53,5 posto BDP) sa tendencijom daljeg pada.

 

Ovaj nezapamćeni uspeh, međutim, neće biti dovoljan da spase Srpsku naprednu stranku. Razlog je jednostavan: lideru u koga su se kleli uspelo je da sačuva svoj rejting kod birača, za razliku od stranke koja je na aprilskim izborima doživela težak i zaslužen poraz. Pragmatični Vučić će uskoro oprati ruke, pojedince optužiti da su (kao što i jesu) krivi za neuspehe u gradovima Srbije i stvoriti novu stranku koja će narednih nekoliko godina ponavljati greške prvotne Vučićeve kreacije.

 

Itd, itd…Semper idem.

 

 

 

 

Blogovi