Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
05.10.2022, 06:50

Službeni falsifikat!!!

č: | fb:

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra 2022. godine.

 

23. septembra??? Dakle, 4. oktobra objavljen Službeni glasnik od 23. septembra!?!

 

Postoji li objašnjenje za ovaj službeni falsifikat. Evo činjenica: dana 22. septembra, predsednica Skupštine grada raspisala je izbore za nekoliko mesnih zajednica, pozivajući se na Odluku o mesnim zajednicama na teritoriji grada Valjeva iz 2021. godine. Ova Odluka, sa svim svojim ogromnim manama, propisuje da izborna komisija u roku od pet dana od dana raspisivanja izbora (što je isteklo još u utorak, 27. septembra!) objavljuje obrasce za podnošenje predloga kandidata i obrasce za prijavu posmatrača.

 

Na nesreću gradskih falsifikatora, i prošle i ove godine izbornu proceduru (bolje rečeno apsolutnu lakrdiju) prati valjevsko udruženje koje se zove "Dosta, bre!", u do sada neuspešnom pokušaju da mesnim zakonodavcima ukaže na značaj ustavnog načela o opštem i jednakom izbornom pravu. Ovo udruženje je prošle godine zapazilo da su obrasci za podnošenje predloga kandidata za savete MZ bili na jednom mestu popunjavani pre nego što su bili objavljeni na stranici grada. Pošto drugih lista, sem napredne, nije bilo, niko nije bio ni oštećen ovom smicalicom.

 

(Što gradskim naprednjacima nije smetalo da proglase apsolutnu pobedu na izborima održanim u junu prošle godine!)

 

U ponedeljak, 3. oktobra, udruženje "Dosta, bre!" predalo je dopis na šalter gradske uprave, sa upozorenjem izbornoj komisiji da su prekršene odredbe člana 35 Odluke o mesnim zajednicama i da nigde nisu objavljeni obrasci za podršku kandidatima, kao ni obrasci za prijavu domaćih i stranih posmatrača. Znajući s kim ima posla, udruženje je uz dopis priložilo screenshot kao dokaz da na stranici grada još uvek kao poslednji figurira "Glasnik" od 22. septembra.

 

Ovo upozorenje nekome nije bilo dovoljno, pa je odlučio da nas vrati u prošlost desetak dana (da je bar samo toliko?!). "Glasnik" broj 12 sa svim potrebnim obrascima objavljen je u utorak, 4. oktobra na stranici Grada.

 

Da li je ovih deset dana bilo dovoljno? Da li su aktivisti Srpske napredne stranke, sledeći politiku svog predsednika, već prikupili potpise za napredne kandidate?

 

Možda će sutra objaviti i konačne rezultate izbora za savete mesnih zajednica, kao na izborima za Skupštinu Srbije.

 

Pa šta? Ako izborne komisije već kasne, nešto može da se objavii pre vremena, zar ne?

 

Pa makar i falsifikat…

 

 

 

 

 

Blogovi