Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
11.11.2014, 17:08

Šta će se to dogoditi 30. novembra?

č: | fb:

Ne najavljujem sportske dogadjaje za nedelju, 30.novembar. Sem ako u međuvremenu neki novi reformski zakon ne proglasi zamajavanje građana za nacionalni sport.

Najkasnije 30.novembra, kaže jedan već usvojeni reformski zakon, jedinica lokalne samouprave dužna je da objavi:

  1. akt kojim se utvrđuje prosečna cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti u zoni u kojoj se nalazi nepokretnost,
  2. akte kojima se utvrđuju zone, najopremljenije zone, kao i koeficijenti za nepokretnosti u zonama.

Poželjno je, takođe, kaže opisno naš reformski zakon, da jedinica lokalne samouprave, ako hoće, donese odluku o visini stope amortizacije za izgrađene objekte.

Termin poželjno ne nalazi se, naravno, u pomenutom zakonu. A trebalo bi.

Ubeđeni ste da će jedinica lokalne samouprave snositi neke posledice ako ne ispoštuje zakon, zar ne? Baš ste naivni!

Zapravo, jedinica lokalne samouprave dobija nagradu ako ne donese odluku o visini stope amortizacije, jer u tom slučaju se vrednost nepokretnosti ne umanjuje za amortizaciju. Prevedeno na srpski, ne umanjuje se ni osnovica poreza na imovinu, pa za propust i ”zaboravnost” lokalne samouprave bivaju kažnjeni poreski obveznici višim iznosima poreza.

Postoji, inače, ciničan predlog da se u zakonu reči ”jedinica lokalne samouprave” zamene rečima jedinica iz lokalne samouprave

Dakle, šta se ovih dana događa u jedinici iz lokalne samouprave koja ponosno ističe firmu Grad Valjevo?

Nova odluka o zonama i prosečnim cenama nepokretnosti krčka se, izgleda, u nekoj gradskoj službi. Cena kvadratnog metra od 131. 847,00 dinara više ne odgovara kao osnovica za obračun poreza. Na dan donošenja važeće odluke, 28.oktobra 2013. to je bilo tačno 1.155,19 evra po srednjem kursu gospođe Jorgovanke. Na dan 7. novembra ove godine to je bednih 1.103,77 evra po kvadratnom metru. Toliko za hotel ”Grand”, toliko i za Muselimov konak koji je, na sreću, oslobođen ovog poreza.

Ne dopustite da Valjevo gubi više od 50 evra po kvadratu, gospodo odbornici. Po najhitnijem mogućem postupku i uz prognozu kursa evra od 125 dinara, dižite prosečnu cenu kvadrata bar na 1 300 evra. I da se to objavi najkasnije 30. novembra!

Kroz godinu dana, kad potrošite pare od poreza na imovinu, moći ćete mirne savesti da napadate i pljujete svoju sopstvenu odluku. Da hladno tvrdite kako su za nju krivi ”neki drugi”.

I jesu. Oni koji vam još ponešto veruju…

Blogovi