Skupština (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
27.12.2014, 10:10

BUUUU DŽET!

č: | fb:

Trajalo je to satima i satima. I svi su, uglavnom, uspevali da ostanu savršeno ozbiljni. Nije se, takođe, mogla videti neka jasna razlika u stavovima (o) pozicije.

Zapravo, (o) pozicija podsvesno sarđjuje na istom zadatku: očuvati integritet iluzije da  nešto rade i da to što «rade» daje nekakve «rezultate».

I daje. Samo tu vrstu rezultata oni ne žele da vide. I ne vide ih. Pad proizvodnje, pad direktnih stranih investicija, pad zaposlenosti, pad dinara, pad BDP, pad prosečnih zarada... nije to njima mnogo važno. Važno je iskreno i nadahnuto odglumiti ulogu točkića koji se obrće u nekakvom mehanizmu. Kreće se nizbrdo? Ali se kreće, dragi građani! U vašem interesu! Uostalom, 2017. ili 2018. godine dno će biti na vrhu!

Mehanizam je, inače, specifičan: podmazuje se velikim obećanjima, predizbornim mrvicama, blistavim maketama i stranim zajmovima, uz jedva čujno izvinjenje unucima čije zarade će proždirati kamate i anuiteti. Ako unuka uopšte bude. I ako ostanu u Srbiji.

Naravno, krivi su crni, crveni, žuti, zeleni, crno-žuti, crveno-crni i oni bezbojni. Amerikanci, Indijanci i Hotentoti. Pomalo i biciklisti. Kriv je i narod, reče neko u raspravi o budžetu; ne plaća dovoljno poreza. U gradu gde čak i Poreska uprava zna imena, prezimena, matične brojeve i adrese onih koji duguju milione.

Niko ne sme da prizna, ni sebi, ni na partijskom sastanku, da Valjevu najviše nedostaje bar dve hiljade radnih mesta. Niko ne sme da prizna da pojma nema kako bi se ta radna mesta mogla otvoriti. U ovakvoj Srbiji i ovakvom Valjevu.

Da li neko zna kako se kaže BUUUU na novogrčkom?

(A ako vrisnu da ni ja ne znam kako to da učinim, biće u pravu. Ni meni ne vredi što sam u pravu dok urlam da je vođa slep, a  car go. Penzija mi je opet manja.)

 

 

 

 

 

 

 

Blogovi