Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
10.03.2015, 12:38

Klima klima...

č: | fb:

Čitam juče da je Savet stranih investitora savetovao prvog predsednika vlade kako da popravi klimavu investicionu klimu u Srbiji. Čovek se polomi od reformi, a ti belosvetski investitori opet nisu zadovoljni. Umesto da nam jednostavno pošalju pare poštom, a mi ćemo lako investirati sami...

Ovoga puta, sram da ih bude, okomili su se na našu vrlu poresku administraciju. A tu su reforme najdalje odmakle, možda zato što smo promenili pet ministara finansija i sedam-osam direktora Poreske uprave za mandata Srpske napredno-radikalne stranke.

Evo, na primer, čitav svet prvo usvaja finansijske izveštaje za 2014, pa na osnovu njih predaje poreske prijave. Budale. Umesto da prijave predaju 15.marta, kao u Srbiji, a onda natenane kreiraju svoje završne račune do 30.juna. Kao u Srbiji.

Ili, opet, olakšice za novozaposlene radnike, znate one olakšice koje su dovele dotle da broj zaposlenih od kraja 2012. do kraja 2014. padne za 29 hiljada, a broj aktivno nezaposlenih poraste za pet hiljada. I to pri PADU stope nezaposlenosti ( Vučić  traži da navedemo cifre njegovih uspeha!)  sa 23,9 na 16,8 posto.

Loš vic,zar ne?

A ako ste slučajno prijavili radnika nadajući se obećanim olakšicama, iza ćoška vas sa batinom čeka Poreska uprava. Vratićemo deo poreza i doprinosa, ali...Da niste možda ostali dužni 16 (šesnaest) dinara na nekom drugom porezu? Aha, jeste! E, onda nema para natrag dok se to ne plati!

Ili, dobijete u julu 2013. opomenu za neplaćene poreze. Tražite odlaganje, zvanično i pismeno, odgovore vam isto tako da ste zakasnili. Tvrdite da to nije tačno, ali ko šiša vaše dokaze.

Žalite se drugostepenom organu Poreske uprave u Beogradu i on vam brzo odgovori, za svega GODINU I PO dana, u februaru 2015. Potvrde ljudi pošteno da ste vi bili u pravu,a da je Poreska uprava Valjevo pogrešila. Divno, reći ćete. I gde je onda problem?

Nigde. Nema više problema. Dva-tri miliona dinara neodloženog duga Poreska uprava Valjevo odavno je naplatila blokadom vašeg poslovnog računa. Jer niste jedan od onih belih medveda sa spiskova najvećih  poreskih dužnika.

Ah,da, ima još.

Čim je dobila februarski dopis iz Beograda, Poreska uprava Valjevo reagovala je munjevito i kroz nekoliko dana još jednom odbila vaš zahtev za odlaganje plaćanja duga podnet u julu 2013. 

Pa šta, platite još jednom, nama trebaju pare za  boravak na Maldivskim ostrvima! 

Blogovi