Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
07.05.2015, 11:37

A kako vaš novčanik?

č: | fb:

Makijaveli je pošteno rekao da cilj opravdava sredstvo. Čak i Šešelj jednom priznade da ne može vlast da radi baš ono što je pre izbora, kao opozicija, obećavala.

Tačno je da domaće laži postaju nešto skromnije. Nema više hleba za tri dinara, 10 milijardi dolara od Rusije, 10 hiljada milijardi dolara od Kine i tri milijarde evra za Beograd na vodi, ali zato saznajemo da je novčanik Srbije prepun i da će plate i penzije biti povećane, verovatno od onih 300 miliona evra iz delimično (ne) objavljenog ugovora sa arapskim tajkunima.

(Uzgred, BGDH2O svakako će zaposliti građevinske radnike iz Valjeva. Red je, kad su beogradski građevinari dobili poslove na „početku nastavka“ gradnje Skadra na Magdalenića šancu... Kao što je beogradska firma Modul 5 pred nesuđenu novembarsku posetu Vučićevu krečila trotoare u delu Karađorđeve koji se baš sad rekonstruiše ).

Nego, vratimo se lažima: budžet stoji odlično, priliv sredstava u PIO fond nikad bolji, itd...

Ako mesec ili dva ne plaćate svoje kućne obaveze, a prihodi kaplju, biće i vama pun novčanik. Možete ponosno mahati njime, sve dok ne stigne prvi. Onda se setite šta dugujete, pa tiho isplatite penzije koje niste isplatili pred 1.maj, refundirate porodiljska bolovanja sa dva meseca zakašnjenja, izmirite zakasnele povraćaje PDV i akcize, odobrite zakonom predviđeno vraćanje dela sredstava za novozaposlene radnike. 

A onda opet trčite kod nekih ljubaznih bankara po zajmove koji će dopuniti novčanik Srbije. Svakog meseca nedostaje vam novih 200-300 miliona evra. 

Voljenog ministra Vulina valjda će neko podsetiti da je sredinom prošle godine doprinos PIO sa 24 povećan na 26%. Na račun zdravstva, pa zato sada sami skupljamo pare od donatora da opremamo naše bolnice. 

Da je sve to bilo laž pošteno nam odaje Republički zavod za statistiku. U poređenju sa istim periodom užasne 2014. privredne godine (vlada Dačić-Vučić) nova vlada (Vučić-Dačić) do kraja marta 2015. oborila je industrijsku proizvodnju Srbije za 2%, povećala spoljnotrgovinski deficit za 18% , smanjila bedni BDP Srbije za 1,9% , promet robe u trgovini za 2,6%. I zaposlila 20 novih hiljada službenika.

Ne brinite, slika će se brzo promeniti. Kad dođe čas da se poredimo sa majem prošle godine, pokazatelji će naglo skočiti i otkriti neviđene uspehe na svim poljima. Kao posle inflacije od 1993.

Naravno, ako ne bude opet poplave... I ako se u policijskim arhivama ne pronađu neki stari gresi Zavoda za statistiku. 

Blogovi