Protest na trgu (foto: Đorđe Đoković)
Protest na trgu (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2015, 08:35

KO JE SPOR(N)IJI?

č: | fb:

Nisam iznenađen sporošću policijskih i pravosudnih službi Republike Bosne i Hercegovine i/ili Republike Srpske (iskreno, mrzelo me je da proveravam ko je kada, kako i zašto za ponešto /ne/ nadležan).

Nadao sam se da će napadači na  gospodina koji je trenutno na funkciji predsednika vlade Republike Srbije biti brzo pohapšeni kako bi nadležnim istražnim organima objasnili koga su zapravo napali. Jer, poznato je da je napadnuta osoba višeslojna ličnost koja se u svojoj karijeri bavila raznovrsnim poslovima: ako preskočimo studentsko pranje tanjira, bio je novinar televizije na Palama, od 1993. generalni sekretar Srpske radikalne stranke, potom direktor zemunskog „Pinkija“, ministar informisanja u vladi SPS,JUL,SRS, službenik u firmi koja je ime menjala samo tri puta („Block & Connect“d.o.o., „Right“ d.o.o i „Profiler Team“ d.o.o)...

Naši slavni analitičari (politički, vojni, medijski i analitičari opšte prakse) utrkivali su se da nama priglupima objasne i osvetle  nemili događaj. Dubokoumne i krupnorečite analize pljuštale  su sa svih strana.

Niko nije analizirao transparent koji se prilično lepo dao videti među okupljenima u Potočarima. Na njemu je, istina latinicom, bila ispisana rečenica koju je u julu 1995. (da, tom julu) u Skupštini Srbije izgovorio generalni sekretar Srpske radikalne stranke.

„ Za jednog Srbina ubijaćemo stotinu muslimana...“

Moguće je i da se napadačima zaista zamerio i direktor „Pinkija“, ministar informisanja, službenik troimene agencije? Ili predsednik vlade?

Nadam se da će počinioci posle svega biti osuđeni za svoja nedela i da im neće pomoći odbrana koja će tvrditi da su nečim bili isprovocirani.

Kao provereni pesimista, međutim, ubeđen sam da će nadležno pravosuđe dopustiti da ovaj slučaj zastari. Na isti balkanski  način kako to valjevsko pravosuđe uspešno dopušta sa napadom na Žene u crnom u julu prošle godine.

U ovoj priči nije bilo helikoptera. Šta mislite zašto?

Blogovi