Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
26.01.2016, 09:55

April... Izbori...

č: | fb:

April nije slučajno izabran kao mesec u kojem ćemo birati izmeđju jednih, drugih i trećih. Tada ćemo verovatno još uvek biti lideri u regionu po cenama goriva na pumpama.

Neću, međutim, da pišem o vlasti, ona bolje od mene zna zašto joj se toliko žuri da obezbedi još koju godinicu uz državne, pokrajinske i opštinske kase.

Meni je stalo, malo neskromno, da ponešto preporučim ljudima koji žele ne samo da dobiju mandate na izborima, već i da neke stvari učine boljim. U Valjevu i u Srbiji.

Najpre, izborni uslovi su takvi kakvi su. Vlast ih menjati neće, sem možda u svoju korist. Kukanje na konferencijama za novinare ne pomaže: za početak sedite i dogovorite se da zajednički pripremate predstavnike u izbornim komisijama i biračkim odborima, da ih obučite za kontrolu postupka glasanja, prebrojavanja i utvrđivanja rezultata izbora. U izborima je kriv i onaj koji dopusti da ga pokradu.

Jedino zajedno (ovo nikako ne znači na jednoj listi!) imaćete snage da sprovedete efikasno nadgledanje lokalnih i drugih elektronskih medija. Biće, više nego sigurno, kršenja izbornih i medijskih pravila, a mnogi od vas još ne znaju ni kakva su ta pravila. Ljudi koji to znaju moraju gledati, slušati i snimati sate i sate materijala ako želite da imate prave i potpune dokaze protiv prestupnika. 

Biće vam, svima, potrebna i mreža koja će uočavati, prepoznavati i snimati nove momke u gradu i nove crne džipove. Morate naći način da njihove „podvige“ iznesete u javnost. Imali smo priliku da im upoznamo način „rada“: ono što nismo uradili jeste priprema dokumentacije koja će, valjda, jednog dana stići pred nepartijske sudove.

Ah, da, ono najvažnije... Kad pobedite na aprilskim ili nekim sledećim izborima, nemojte sve ovo odmah da zaboravite. Meni je jako drago kad vidim aktiviste SNS kako na ulici skupljaju potpise za nešto ili protiv nečega, a da se ne pojavi inspektor SUP-a da im, bez reči pozdrava, odnese  sto sa sve papirima...

Ne bi bilo dobro da  neka nova opozicija opet kuka na izborne uslove i pronalazi džakove sa glasačkim listićima po kontejnerima, zar ne?

Blogovi