Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2016, 17:04

GODINA PREDUZETNIKA ILI IZBORE MORA NEKO I DA PLATI

č: | fb:

Postojao je vic o pokojnoj JNA i dočeku regruta u kasarni: kad prođete ogromni natpis iznad kapije „Dobro nam došli!“ sa druge strane se ukaže poruka koja upozorava da vas čeka nešto sasvim drugo...

Podseti me na sve to ministar privrede, rezervni oficir i rezervni ministar odbrane kada je pre neki dan proglasio ovu godinu za „godinu preduzetnika“. Ono što preduzetnike odista čeka u izbornoj godini piše na drugoj strani. I nije baš za štampu.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji nedavno je izmenjen SEDMI put od 2012. godine. Nemojte pokušavati da otkrijete šta je pisac hteo da kaže: sedite i skrušeno čekajte da vam Poreska uprava javi gde ste pogrešili i koliko će to da vas košta.

Zakon o porezu na dobit pravnih lica od srećne nam godine dolaska SFS na vlast menjan je samo ŠEST puta. Pre „reformi“ mali preduzetnik je mogao da računa na poreski kredit u visini sopstvenih ulaganja u osnovna sredstva; taj član 48 jesenas je brisan i uveden član 50 koji olakšice predviđa samo za „male“ preduzetnike koji ulože najmanje MILIJARDU dinara. Jedino čega u novom zakonu nema jesu slike budućih ulagača.

Ako 29. januara ove godine (petak) slučajno niste uplatili doprinose zaposlenima, dobićete opomenu sa datumom 1. februar (ponedeljak). Dobićete opomene i za ogromne dugove od po 150 i 200 dinara. Ažurna Poreska uprava, pomislićete. I jeste. Evo primera:

Naivna preduzetnica otvorila je radnju 14. decembra prošle godine. Uredno predala akontacionu poresku prijavu 26. decembra. Uredno platila dve i po dospele akontacije poreza i doprinosa. Uredno zatražila uverenje Poreske uprave kako bi joj RFZO uredno overio zdravstvenu knjižicu.

I dobila uredno uverenje u kojem lepo i srpski piše da nije zadužena akontacijama i da nema duga zato što-eto, nema ni zaduženja! A uplatila je toliko i toliko dinara.

(Prevod na običan srpski jezik: u Poreskoj upravi nije se našao službenik spreman i oran da od 26. decembra do 15. marta proknjiži akontacionu prijavu.)

A da li će naša preduzetnica u svojoj godini preduzetnika imati pravo na zdravstvenu zaštitu?

Možda. Ako u RFZO neko bude voljan da čita i prevodi zagonetno uverenje sa pečatom Poreske uprave Valjevo. 

Blogovi