Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
14.11.2016, 13:03

Ovo je godina preduzetnika? Ili godina Poreske uprave?

č: | fb:

Jedan mali preduzetnik bio je proletos nevina žrtva glupavog propisa o platnom prometu koji je neki genije iz Narodne banke predložio, a dugmetari u Skupštini Srbije usvojili, a da ga nisu ni pročitali...

Jedno vreme, da objasnimo, banke su kao u stara vremena zahtevale naloge za prenos u dva primerka, pa se dogodilo da jedan isti nalog sa doprinosima za radnika prodje dva puta, umesto samo jednom.

 

Ništa strašno, vlasnik radnje obratio se Poreskoj upravi sa molbom da se preplata preusmeri na doprinose koji su stigli na naplatu u avgustu. Poreska uprava je 21. septembra donela rešenje da odobri preusmerenje i...

 

I ništa. Do pre neki dan, 25. oktobra, pomenuto rešenje nije bilo proknjiženo u poreskom knjigovodstvu, tako da još uvek na jednom računu postoji dug, a na drugom preplata. Nema veze što propis zahteva da se knjiženje izvrši u roku od pet dana. Koga je briga što bolesni radnik ne može da overi svoju zdravstvenu knjižicu, jer RFZO na svojim monitorima vidi samo da "nešto nije u redu!".

 

Da li će službenik Poreske uprave koji nije uradio svoj posao na vreme primiti platu za oktobar?

Naravno da hoće. A znam i od čega. Jedan drugi valjevski mali preduzetnik nije svoju PDV prijavu predao 15. septembra, već sledećeg dana, 16. septembra ove godine. Pre neki dan, veoma ažurno, za taj užasni i neoprostivi prekršaj stigla mu je od iste Poreske uprave kazna od deset hiljada dinara! 

Uzgred, iznos PDV za plaćanje na prijavi bio je 3 600 dinara...

 

Blogovi