Ana Brnabić (ilustracija) (foto: DjordjeDjokovic)
Ana Brnabić (ilustracija) (foto: DjordjeDjokovic)
07.10.2020, 09:05

Petooktobarska premijerka

č: | fb:

Vučić je hiperaktivan, i radi sve što mu nije posao, izjavio je profesor Zec. Tako je Vučić gospodin, tačno 106 dana od održavanja izbora, i tačno na 5. oktobar, posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, saopštio da je mandatar nove Vlade Ana Brnabić.

 

Zašto baš 5. oktobra, kad je pre 20 godina drhto u podrumu, objasnio iz prve, pa mu verujte, to je običan radni dan, a on ne živi u prošlosti, već je čovek budućnosti. Kao čovek budućnosti dodao da su imali više kandidata za premijersku funkciju, ali o Ani ima veoma visoko mišlčjenje, veoma marljivo je radila i doprinela, mada joj je malo i on pomogao, da budemo broj Jedan u Evropi po stopi rasta, i da Srbija bude jedna od pet zemalja koje se najuspešnije bore protiv korone. Zaboravio je da kaže da su cifre o novoobolelim i umrlim od korone, koje saopštava Krizni štab, pod otvorenom sumnjom, te da je Srbija, po mnogim pokazateljima, najsiromašnija zemlja u Evropi.

 

Zato je rekao da će predložiti Ani, neka razmisli pa odluči, da 50 posto članova Vlade budu žene, kao i da se obrazuju dva nova ministarstva, za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i za brigu o porodici, deci i demografiji. Nema sumnje da će Ana razmisliti i uvažiti preporuku, te će Srbija, opet samo na papiru, po broju žena u Vladi, i novim ministartstvima, biti prva i najbolja u Evropi. Sve to zato jerbo, kako reče Vučić gospodin, nova Vlada ima za cilj da podigne ekonomsku snagu Srbije i poveća standard građana. Zvuči poznato, papir trpi sve.

 

Sledi još jedna sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, posle koje će Vučić saopštiti sastav Vlade, a Ana će razmisliti da li da se složi. Tada će se saznati, da li će, kao što se spekuliše, lažni doktor Stefanović biti novi ministar vojske, bivši šofer Đoređević ministar prosvete, a Ratko Dmitrović, koji se na poznat način istakao devedesetih, novi ministar informisanja...

 

Istovremeno sa vešću o novom mandataru, stigao je Izveštaj EU o napretku Srbije u evropskim integracijama. U godini kad Srbija nije otvorila nijedno novo poglavlje, Evropa saopštava da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni proces i pravosudni sistem, te da je napredak ostvaren kada je reč o ekonomskim i fiskalnim pitanjima, ali da nema fiskalnih reformi. Konstatuje se i da je došlo do smanjenja nezaposlenosti, ali se ističe da je razlog ogromno iseljavanje. Navodi se i da sastav parlamenta ne pogoduje pluralizmu, te da je neophodno da stranke vlasti dijalogom sa opozicijom i drugim političkim faktorima reše manjkavosti u izbornom procesu...

 

Iako je izveštaj EU u dobroj meri nepovoljan, SNS mašinerija je to prevela kao napredk Srbije "po svakoj tački". Ima da bude bolje, jer ćemo kad Ana "razmisli" o 50 posto žena u Vladi, i kad formira to Ministarstvo za dijalog, bez  dileme biti, na papiru, i u Vučićevim medijima, kao i u svemu ostalom, najbolji u svetu.

Blogovi