Desankin trg (foto: Dragan Todorović)
Desankin trg (foto: Dragan Todorović)
19.05.2022, 07:12

Desankin trg da bide Trg precednika

č: | fb:

Valjevo nema, kao gradovi slične veličine, Kruševac, Kraljevo, Užice... centralni gradski trg, što je umnogome prednost. Krajem osamdesetih godina prošlog veka urađena je rekonstukcija, i dogradnja, hotela "Grand", otkriven je spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću, autor vajar Dragan Nikolić, da bi 1990, sa spomenikom Desanki Maksimović, vajara Aleksandra Zarina, koji joj je podignut za života, ta celina zaokružena, i Valjevo je dobilo novi trg, koji je postao pešačka zona. Desankin trg je postao omiljeno mesto Valjevaca, a poslednjih godina i redovna destinacija brojnih đačkih ekskurzija.

 

Kako danas izgleda Desankin trg, izgleda za okrenuti glavu. Do Karađorđeve ulice, preko puta Višeg suda, je Zavičajno odeljenje Valjevske biblioteke, koje ne radi. Do njega je zgrada sa bože nas sakloni fasadom, pa zgrada bivšeg "Termovoda", na kojoj je bočna fasada oguljena do cigli. Prekoputa je "Meridian" kladionica, a na centralnom mestu bivša zgrada Radio Valjeva, koja je, malo je reći, razvaljena.

Desankin trg

Desankin trg (Foto: Dragan Todorović)

Desankin trg

Desankin trg (Foto: Dragan Todorović)

 

Desankin trg

Desankin trg (Foto: Dragan Todorović)

Baš prekoputa razvaljene zgrade je skalamerija u kojoj se prodaju kokice i medenjaci, oko fontane je izmešteno Dopisništvo RTS-a, Salon za šišanje kućnih ljubimaca, u bivšem "Kluzu" je kafić-restoran, a bivša Oficirska menza je plač majke božije.

 

Tačno prekoputa Muselimovog konaka, kojim gazduje partijski menager iz Muzeja, je vrhunac turističke ponude, tezga na kojoj oni koji su na ekskurziji mogu da pazare takve suvenire kao što su petarde i plastični pištolji.

Desankin trg

Desankin trg (Foto: Dragan Todorović)

U bivšem Mlečnom restoranu, na kome je privatni mural, je butika za palanku - vele da iznad živi tzv. Gradonačelnik, koji se za sve pita ko vaša pokojna baba i vaš pokojni deda - prekoputa objekat u kome je bio restoran "Zlatibor". Tek on ne liči ninašta, može i ni na šta, i na bože nas sakloni.

Desankin trg

Desankin trg (Foto: Dragan Todorović)

Desankin trg

Desankin trg (Foto: Dragan Todorović)

Za svaku pohvalu je i to što na zelenim površinama nedostaju metri i metri šimšira. Na kraju je hotel "Grand", koji umesto bašte, ima automobilčiće za decu, i Spomenik Vojvodi, koji su neki abukazemi, uz dozvolu drugih abukazema, okružili betonskim skalamerijama, na koje su nataknuti metalni ramovi, na kojima su, kanda je Valjevo Meka Bogomoljačkog pokreta, panoi sa žovotopisom Vladike Nikolaja.

 

Trg vojvode Mišića

Trg vojvode Mišića (Foto: Dragan Todorović)

Sve ovo nema veze sa tim da direktorka Turističke organizacije, od preporuka za funkciju, pored partijske kvote, ima kurs kod agencije "Nacional", a da je Većnika za kulturu, kako vele, preporučilo to što je bio honorarno Levo smetalo u Radio Valjevu.

 

Sve ovo ima veze sa tim da je sve otišlo u božju mater. Zato je izlišno pitanje, kako nikome ne pada na pamet da to treba da se uredi, da bude dostojno velike pesnikinje, čije ime trg nosi. Kao što je izlišno pitanje zašto u lokalima, oko fontane, uz subvencionisane kirije, nisu galerije i suverinirnice, a ne Salon za kućne ljubimce, razvaljena Oficirska menza i tezga sa šećernom vunom i plastičnim pištoljima. A sve to da se dovede u red, koštalo bi kao samo jedna godišnja plata partijskog poslušnika, kome je jedina obaveza da prima platu o trošku građana.

Desankin trg

Desankin trg (Foto: Dragan Todorović)

 

No, ima nade, a što ne bi moglo da se Desankin trg preimenuje, i da bide Trg precednika. Valjda neće biti problem da se sve oronule fasade omalaju, i da se na njih mete Precednik, u razne tehnike, može Španski zid, može mural, a more i mozaik. Bar umetnika za tu rabotu ima. To bi bila idealna pozornica na kojoj bi se tukli ovnovi, a turisti vatali krmače i prasići za Čvarkijadu. O verskim i državnim praznicima bi mog'o lično da svrati i Precednik, koji bi sa sobom dovodio bizona Đuku sa Fruške gore. Time bi se ispunili svi uslovi, pa i kod ministarke Maje, da Valjevo jopet bide Prestonica kulture.

         

         

         

Blogovi