Kartonski Vučić u prirodnoj veličini međ' narodom (foto: Dragan Todorović Todor)
Kartonski Vučić u prirodnoj veličini međ' narodom (foto: Dragan Todorović Todor)
21.02.2018, 14:07

Sretenje – Vučić, sa svojim narodom, u Orašcu

č: | fb:

Već desetak godina, pa i više, država, vlast, u Marićevića jaruzi, Orašac, obeležava početak Prvog srpskog ustanka. U Jarugu su, očekivano, ko na solilo, stigle i razne patritote, koje su tu, uniformisane, sa crnim Sloboda ili smrt zastavama, arlile i balile, i unižavale svaki čin svečanosti u čast Karađorđa i ustanika. Došlo dotle da je država, vlast, izbegavala da tu dolazi, pa je sav protokol oko Dana državnosti izmešten pred crkvu na Oplencu.

 

No, ove godine, država se, u liku Vučić gospodina, vratila u Orašac. Istina, ne u Jarugu, svečanost je održana pred Starom školom, pred kojom je spomenik Karađorđu. Odmah da se veli, sve je bilo impozantno. Do Orašca se moglo samo organizovano, u SNS autobusima – i Valjevci dali svoj doprinos sa svoj konvoj – niko drugi nije mogao proći, policijske blokade su bile i od Aranđelovca, i od Mladenovca. Po policijskim procenama blizu 10 000 duša, sve sa sendvičima, je istovareno u Orašcu.

 

Kako bilo, bilo impozantno – detaljno u reportaži u novom broju "Vremena" -  pred Starom školom takoreći bina, sve okruženo improvizovanom metalnom ogradom. Unutra, u taj VIP prostor, svečana vojska, svečana policija, novinari po spisku, poverljivi ljudi sa "Organizacija" legitimacije na prsa, koji su se za sve pitali, naročito ko može gde da prođe, ministri svi na broju, lično Patrijarh drž'o liturgiju u veliku šatru do crkve.

 

Kad stig'o Vučić gospodin, zajedno sa Milorad Dodik gospodin, sve bilo na svom mestu, i narod i ministri, jedino Patijarh malo odužio sa liturgijom. Onda stigo i Patrijarh, pozdravio Vučić gospodina, na licu mesta održo pomen Karađorđu i ustanicima, pa Vučić i Dodik položili vence na spomenik Karađorđu, obojica klimnuli, himnu odstojali. Narod bio impozantno oduševljen, svi goloruki, jedina zastava, transparent bio kartonski Vučić, sa kravatom, u prirodnoj veličini. Kartonski Vučić maho desnom, a iznad njega bio SNS znak, i reči, Naš predsednik, On ima veliko srce, On obeća, On ispuni, On ima karakter!

 

Onda bio umetnički program, sa glavni umetnik Tihomir Arsić. Gospodin Tihomir se kao umetnik dokazao još za vakta radikala, koji su ga prozivali da preprodaje ugalj iz "Kolubare", a on se umetnički iskupio javno čitajući sabrana dela Šešelja, i posle vrtoglavo napredovo do GO SNS. I posle Tike, sve bila umetnost. Prvo nastupio Dodik gospodin, koji pozdravio Vučić gospodina, i umetnički rekel da Srbi nisu proizveli samo jednog Karađorđa.

 

Onda najavljen glavni umetnik, voditeljka naglasila da je prvi put da je predsednik Srbije u Orašcu. Vučić gospodin briljiro, pozdravio Milorada gospodina, narod cele Šumadije, izrazio ponos što je prvi predsednik Srbije na istorijskom mestu, citiro Orvela, a koga bi, pozvo se na Hanibala, rek'o da ćemo sami pronaći put iz nevolja, rek'o da Srbija sve snažnija, ekonomski, kulturno i odbrambeno, da smo ozdravili fabrike, dižemo privredu, gradimo najbolje bolnice, otvaramo aerodrome, rezultati će se tek videti. Samokritično velio da ima i problema, najteži smanjenje broja stanovnika, ali, počećemo i taj problem, zajedno sa crkvom, da rešavamo, od nule, Srbiju ćemo sačuvati, narod obnoviti.

 

Predstavi bio kraj, voditeljka zahvalila narodu što došao u impozantnom broju, narod Šumadije, koga bilo iz celog Beogradskog pašaluka, udario u tumaranje, potragu za autobusima, sve naglas pitajući, da l' rekoše, Vamo, ili Tamo, je l' autobus Dvojka, ili bi Trojka.

          

Blogovi