Izbori u Beogradu (foto: Đorđe Đoković)
Izbori u Beogradu (foto: Đorđe Đoković)
05.03.2018, 09:57

Beogradski izbori: "Dno je iznad nas"

č: | fb:

Završi se i to, očekivano. SNS je postigla najbolji rezultat u Beogradu, Vučićeve reči, građani su više poštovali rezultate nego kampanju mržnje, opet Njegove reči, na izborima koji su bili festival demokratije, jašta nego Njegove reči. U stvarnosti, bili su to najnedemokratskiji izbori od 90-tih, medijska neravnopravnost je tu najmanji problem, a veliki je problem. Partija na vlasti, njen predsednik, koji je i predsednik države, su uzurpirali državu i njen sistem zarad pobede po svaku cenu. Na delu su bile šibicarske, uličarske metode, lažni glasači iz drugih mesta, pritisak po kućama i biračkim mestima, otvorena kupovina glasova... Čak su se i slikali, hvale se, svojim nepočinstvima, hrpa poslanika, predsednika opština, kandidata za funkcije, koji su javno okačili fotografije na kojima je njihova lična karta uz glasački listić na kome su zaokružili Vučića....

 

E sad, znalo se to unapred, da izlazak na izbore znači pristanak na neravnopravne uslove, na šibiciarske metode po kojima ćeš od premije da dobiješ samo i jedino onu stvar. Zato ovde jutro nije pametnije od večeri. Pitanje je da li će i neko sutra biti pametnije, jer satrapi su u pitanju, nema te pameti koja će pobediti u odmeravanju po pravilima budale.

 

Kako bilo, "SNS je postigla najbolji rezultat u Beogradu", 45 posto glasova, na 51 posto izašlih, petina biračkog spiska, apsolutna vlast, zahvaljujući Dontovom sistemu po kome lavovski deo glasova lista koje nisu prešle cenzus ide pobedniku. Tako je i Šutanovac, i lista oko njega, žali bože olako potrošene gospođe Vodinelić, uz Šešelja i ostale belove i zavetnike, postao trojanac, koji je Vučiću namakao apsolutnu vlast u Beogradu.

 

Šta imamo, imamo Đilasa, sa 18 posto, u kome su glasači prepoznali ozbiljnog i pragmatičnog suparnika Vučiću, što je imalo za posledicu katastrofu za listu oko giganti Šutanovac i Tadić, te doktora Šapića, koji, je sa Novog Beograda, skočio do devet posto. Opozicija je dobila, ko što vele, starog-novog lidera Đilasa, koji je obećao sabornost, borbu i smenu Vučića. Samo, ako oko sebe bude sabirao političke restlove, bez obzira kojim preokretom se ogrnuli, ovih 18 posto će mu ostati najbolji rezultat u istoriji.

 

Da se kaže i da je Ne da(vi)mo Beograd, uzeo 3,5 posto, što u ovom trenutku izgleda malo, ali može da bude i mnogo, jer na neku budućnost se moramo kladiti.

 

Dakle, da se rezimira, "SNS je postigao najbolji rezultat u Beogradu", pobedili su oni kijima su nosioci liste bili doktor sa nelegalnom vikendicom na Zlatiboru, lažna balerina, lažni doktor Mali sa 45 bankovnih računa, i to je to, to su vrednosti sa kojima se identifikuje, i glasa za njih, SNS većina.

 

To je obećana zemlja, gde se prevarom dolazi do novca i položaja, za sve one koji slikaju svoju ličnu kartu uz listić na kome su zaokružili Vučića. Ne bilo iznenađenje, kako prognozira aforističar Radivoje Bojičić, ako u ustav metu: Srbija je zemlja SNS-ovaca i ostalih građana koji sa njima žive! Jer, i više nego definitivno, posle beogradskih izbora, "Dno je iznad nas" (glumac Rale Milenković, u pauzi snimanja ovog rijalitija).

         

           

Blogovi