Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona  (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
25.02.2019, 09:32

Svi (ni)su isti

č: | fb:

Stvari su - samo ćorava vlast, iz svojih ćoravih razloga tvrdi suprotno – otišle predaleko, na korak smo da sve ode dođavola. Srbija je postala septička jama, koju Vučić, i ekipa, 24 sata dnevno, premazuju šećernom glazurom.

 

U takvoj Srbiji, sve institucije, sve agencije, koje treba da budu nezavisne, će, kao fikus premijerka, reći da je sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima Predsednika. Zato i kažu, da su svi u SNS, i sve brojnijim satelitima, za izbore, samo Vučić državne interese stavlja iznad stranačkih. Pa naravno, kad je Vučić državu potčinio svojoj stranci, pa su izbori, po njegovim uslovima, svedeni na ucenu i besprizornu otimačinu. To je ta demokratska glazura kojom se premazuju sva kriminogena nepočinstva, pod plaštom demokratije koja je oteta od autokratskih demona. Ako se taj balon laži i sujete ne razbuca, sutereni koji su se svuda podigli i razbaškarili, će svoja sitna lopovska pravila proglasiti za naše ideale, a onda će Srbija - u kojoj, zbog bežanja naroda u inostranstvo, ostaje sve lošiji ljudski "materijal" -  definitivno otići dođavola.

 

Zato su građanski protesti poslednja nada, i takoreći zadnja odbrana Srbije. Kad se ovo zabetonira, teško da će biti nove prilike. Znano je da je opozicija, takoreći naterana, ponudila građanima Dogovor. Znano je i da bi ona, sebe radi, ponudila dogovor i samom đavolu. No, da se to zanemari, ma koliko nekome smetao Đilas, naročito Jeremić, Dveri, razni Janko, koji se predstavlja kao grupa ljudi, za sve je bolje da sve što ima opozicije bude na jednom mestu.

 

U ovom trenutku, a naročito to neće biti sutra, problem nije u Republici, da li će Đilas, Vuk Jeremić, i ini imati neku funkciju. Problem bi mogle biti, kao što se u prošlosti pokazalo, lokalne sredine, takozvana unutrašnjost Srbije. Jer, svako Janko, ili neko drugog imena, koji se predstavlja kao grupa ljudi, i koji je kao takav zauzeo mesto u Savezu za Srbiju, ili drugoj opoziciji, ima svog Janka na lokalu, koji i nema potrebu da se predstavlja kao grupa ljudi.

 

Svaki taj Pera – Marko je, po prirodi ovog nakaradnog političkog sistema, već zauzeo mesto u Odboru za proteste, i samo čeka da sutra odlučuje i da se na neki budžet udene. Naravno da je sa strane mnogi Mića, koji je do juče, umesto o državi, brinuo samo o svom dupetu. Svaki taj Mića, svako to dupe, koji se sad zove Sirće, ili druga Surutka, je na svakom protestu, zaogrnut oreolom "građanina", i čeka da se stvari razvijaju prirodnim, njegovim, tokom, i da opet legitimno i legalno zajaše.

 

Poslednja odbrana od te stranačke surutke, koju legitimiše pripadnost nekoj partiji, je narastanje loklnih pokreta, po ugledu na Lokalni front iz Kraljeva, ili drugu građansku inicijativu. Jer, bar na lokalu, gde svak svakoga zna u glavu, građani bi trebalo to da osujete i da se i formalno organizuju kao pokreti ili udruženja, i ne dozvole da ih preveslaju razna stranačka dupeta. Svi nisu isti, ali nas bliska prošlost uči da su neki i previše isti.

Blogovi