Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2019, 10:48

Ko je kriv za upad u RTS

č: | fb:

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, oglasili su se, osudivši nasilje kao vid rešenja problema, povodom "nemilih događaja" u RTS-a. Ova dva, časna i nepotkupljiva udruženja novinara, saopštila su da "incident u RTS-u predstavlja posledicu višegodišnjeg širenja govora mržnje, gušenja medijskih sloboda, stvaranja atmosfere linča u društvu i ukidanja javnog dijaloga, za šta je najodgovorniji aktuelni režim na čelu sa vladajućom Srpskom naprednom strtankom.

 

NUNS i NDVD podsećaju da su "upozoravali javne medijske servise da prestanu sa potčinjavanjem novinarske profesije moćnicima na vlasti, te kršenje zakona koji ih obavezuje na profesionalno i objektivno informisanje u skladu sa javnim interesom!". Ovome se nema šta ni dodati ni oduzeti. Naravno da se RTS na ovo nije ni osvrnuo, već je uključio "Pink", odakle se javio ministar policije rekavši da je tu "bilo i psovanja njihove majke", kao i "analitičari", po kojima su za sve krivi "Fašistički bandit i Najveća lopuža"... Dakle, RTS, koji se uređuje, naročito informativni program, direktno iz Vučićevog kabineta, je nastavio po starom. A Bujošević neka se pogleda u ogledalo, pa neka vidi ko je "izgubio legitimitet".

 

U suštini, nevažno je ko je upao u RTS, kako su demonstranti tako lako ušli, da li je sve ovo Vučić priželjkivao, da li je isto to Boško Obradović iskoristio, legitimno je pravo građana da i na ovaj način, upadom, upozore da RTS nije u službi građana već Vučića i njegove partije. Uostalom, jedan od glavnih zahteva ovih protesta je slobodno informisanje.

 

Neočekivano, Vučić nije redovno zaseo u RTS iste večeri, sačekao je naredni dan da se obrati. I ispunio je sva očekivanja. Javio da se već bio pozdravio sa životom, ali, nije pognuo glavu ni u Srebrenici, pa neće ni pred fašistima i tajkunima.

 

Paralelno sa Vučićevim junačenjem, spontano, po naređenju, sastali su se svi SNS odbori u Srbiji, i, kao iz Žitorađa, poručuli, "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi, za te život dati!". Vučević iz Novog Sada je bio jasan, nikakve ostavke, nikakvo povlačenje, država mora da reaguje, ako treba reagovaće i narod da brani državu, potpredsednik Srpske liste, sa Kosova, je odaslo depešu da su Mitrovčani spremni da krenu za Beograd da brane institucije... Svi SNS odbori su potpisali doturenu izjavu "U ime svih građana želimo da pružimo podršku Predsedniku Aleksandru Vučiću u borbi za očuvanje mira, stabilnosti i demokratskih procesa"...

 

Vučić je ponosno javio: Već danas smo radili presek javnog mnjenja, dobio bih više glasova više nego ikada, a oni manje nego ikada. Eto, toliko su uzdrmali režim!

 

To je odgovor jednog predsednika države na tenzije u društvu, koje su izazvali on i njegov režim, poziv na građanski rat i mahanje svojim skeniranjem javnog mnjenja. Ne treba biti u zabludi, da nije međunarodne zajednice, Vučić bi, zbog vlasti i svog dupeta, već pustio svoje kerove na narod. I u pravu je, nije RTS tema, on je prva tema.

Blogovi