Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd  (foto: skrinšot N1)
Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: skrinšot N1)
15.04.2019, 10:54

Protest u Beogradu – "Slina i Plačipička"

č: | fb:

Protekle subote, 13. april, u Beogradu je održan protest građana i opozicije "Svi kao jedan". Svi se dali u brojanje, policija u službi ministra izbrojala između 7300 i 7500 građana, druga strana brojala do 100 000, realno bilo je nekoliko desetina hiljada ljudi. Malo, ili mnogo? I malo, i mnogo. Za otuđeni režim svaka cifra je mala, za potlačene građane svaka brojka je najveća. Uostalom, nije najvažniji broj građana koji je izašao na ulicu, najvažnije je da su građani prinuđeni da na ulici, pošto su institucije uzurpirane, traže da država bude država, a ne servis klike na vlasti.

 

I ovaj put je vlast, koja je od države napravila cirkus, pokazala svoje cirkuzantsko lice. Ministar vojni je u pet do 12 najavio štrajk glađu, jerbo je narod svojim protestima prevršio svaku meru, pridružio mu se spremni Vesić, mobilisani su republički poslanici, SNS odbornici u opštinama i gradovima. Oni su ustali da brane demokratiju i njene vrednosti! Od kada je veka i sveta, nije bilo da vlast štrajkuje protiv sebe, jer ona je, a ne građani i opozicija, jedini uzrok kolapsa Srbije i institucija.

 

No, kao što se očekivalo, Vulin je, posle razgovora sa svojim saborcem Vučićem, "odložio štrajk glađu". I ostali su po istoj komandi odložili štrajk, ali su ušli u skupštine gradova i opština, kao i u Republičku skupštinu, da "brane institucije". Šta je to videlo se npr. u Valjevu, gde je SNS većina, predvođena gigantom Radoicom Rstićem, to mu je gigantsko ime i prezime, poručila da će svojim telima čuvati državne institucije od povampirenog fašizma. Ko zna Radoicu i pajtose, zna da takvi mogu da čuvaju jedino institucije gde se prstima briše dupe. Kako bilo, a bilo je straobalno, javljeno je da su SNS dežurstva prikinuta, i da su inštitucije odbranjene!

 

Da se vratimo protestu opozicije u Beogradu, koji je završen zahtevima vlasti da se, zajednički, pozabave izbornim uslovima, promenom sastava REM-a, kao i, do izbora, tehničkom redakcijom Javnog servisa. Protest "Svi kao jedan", je imao dva dela, u prvom delu su govorili, uslovno rečeno, "građanski aktivisti", u koje je ušao i Sergej Trifunović, dok su u drugom delu nastupili stari asovi opozicije, od kojih je, po mnogima nažalost, samo Boris Tadić popio zvižduke. "Lider" mitinga je bio Sergej Trifunović, koji je neformalnim govorom začinjenim psovkama, zašto bi sa nesojem bio fin, prozvao "Slinu i Plačipičku", i pogodio u žicu većinu prisutnih.

 

Kako je odgovorila vlast, kako se i očekivalo. Najavom novog cirkusa, oni će 19. aprila, sa svojim privedenim narodom, pokazati šta je to 100 000. Ni konkretni zahtevi nisu prošli bolje, za gospodina doktora Policije, sve je to smešno, skupštinska gromada Maja prvi put čuje da političke stranke treba da uređuju kako će raditi RTS, dok je Vučić gospodin, koji sve gledio sa terase Predsedništva, imo veli da "po zakonu ne mogu da ispune zahteve o promeni sastava REM-a, jer tu ne mogu da budu stranački ljudi"... 

 

Dakle, cirkus, u režiji Vučića i njegovih pajaca, se nastavlja, to samo mogu rešiti  veći pritisak građana na ulici, kao i angažovanje za sada indiferentne međunarodne zajednice.

Blogovi