Desankin venac - protest (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Desankin venac - protest (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.05.2019, 08:49

Vlast i opozicija – treba li nam restart protesta

č: | fb:

Šta ima novo u zemlji Srbiji, jedino je novo da je Vučić, od sabjale, počeo da plaši vrane preko TV sokoćala. Tako se, nikako iznenada, pojavio u Jutarnjem dnevniku RTS-a. Mada poranio da javi o još jednom napadu "Šiptara", te pozove Srbe na Kosovu da glasaju za njegovu Srpsku listu, glavna, mega ekskluzivna, vest je da je na sastanku u Patrijaršiji, sa tačno 42. vladike, popio količinu od "0,01 rakijice".

 

Šta to znači, znači da njemu ne treba mnogo, dovoljno mu je "0,01 rakijice". Kao takav je spreman da o Kosovu govori i u Skupštini Srbije, naravno, "ako postoje zakonske mogućnosti", a to znači Odmah. Ostalo je po starom, slede nova povećanja plata i penzija, Srbija ostaje na putu najbržeg ekonomskog rasta, izbora će bide tek sledeće godine...

 

O opoziciji rekel tek da će izbori biti tek sledeće godine, treba li to da ohrabri građane i opoziciju, ili je to signal da je Vučić siguran, da je od međunarodne zajednice dobio još vremena da se "bori za Kosovo".

 

Za to vreme u opoziciji totalni optimisti, "Slobodna zona će se šitiri kao virus", Boško, nakon što je uzaludno ponudio Vučiću bele figure u šah-matu, viče, "Idemo dalje, nema nazad, nema povlačenja i nema predaje"...

 

Bez obzira na programski optimizam opozicije, evidentno je da protesti stagniraju, da se ne kaže da propadaju. Na tu okolnost, prvo u Utisku nedelje, pa u intervjuu "Vremenu", javio se akademik Teodorović, koji insistira na žešćem otporu režimu. Izneo je primedbe da se ponavlja ista šema svake subote, te da su pojedine akcije, aludirajući na šator u Slobodnoj zoni, detinjaste. Još velio da se slaže sa parolom "Ni Kurta ni Murta", precizirajući to rečima: Ako ste bili na državnim funkcijama, dosta je toga, moramo da oslobodimo scenu, da dođu mlađi i novi ljudi. Sistem treba resetovati!

 

Akademik je samo rekao ono što dosta građana, pa i onih sa zvučnim imenima, aktivnih u protestu, misli, da postojeće opozicija, insistirajući na istim ličnostima, tera ljude od angažovanja. Uostalom, zar noviji primeri ne govore u prilog toga da narod hoće nove ljude. Od Radulovića, Saše Jankovića, Beli Preletačevića... koji su samo zato što su bili novi, uzeli značajan broj glasova.

 

Da li sve ovo znači novi razdor na opozicionoj sceni, ili priliku za jači nastup, zavisi od obe strane, ko će popustiti, odnosno ko će se i dalje ponašati kao mazga. Ako je i jednima i drugima cilj isti, kraj nenarodnog režima, ne smeta ni da snop otpora ima što više pruća.

Blogovi