Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2019, 09:24

"Mi stalno idemo napred, a često odemo i dalje"

č: | fb:

Naslov je citat aforizma Aleksandra Baljka, koji najbolje ilustruje tragediju i komendiju koja nam se događa, i tek će se, braćo i gospođe, događati. Definitivno, satira, i druge stradije, su naša jedina realnost.

Nakon, po nekima iznuđenog, negativnog izveštaja Evropske komisije, lično tzv. predsednica Narodne skupštine Srbije, po uputstvima Jedne i jedine vlasti, je uzela da šminka mr'ca od parlamenta. Sigao je i specijalni izaslanik Trampa, gospodin Palmer, i stavio na kanabe i vlast i opoziciju. Vesti vele da Vučić još "uživa poverenje", te da tek treba da se obavi završna operacija Kosovskog pitanja, koja podrazumeva međusobno priznanje, posle koga bi usledili referendum i izbori. Ili će se to izvesti obrnutim redom.

 

Izgleda da je Trampov izaslanik rekao opoziciji da je parlament mesto za "dijalog", te da se od opozicije očekuje da izađe na izbore. Prvi je na tu okolnost zakukurikao večiti glumac Lečić, koji je rekao da je dosta protesta, jer su ispunili svrhu. Kad je to naišlo na osudu javnosti, ispravio se, rekavši da protesta nikad nije dosta, te da oni ostaju "zastava i mač" pobunjene Srbije.

 

Na okolnost "zamiranja protesta", javila se kompletna postojeća opozicija, koja je u svoj program upisala da je jedina, zbog jbn infrastrukture, sposobna da se suprotstavi Vučiću, i da zastupa narod. Poručuju da nema odustajanja, jer, kao što i jeste, i kao što će biti, vlast beži od dijaloga, oslobađanja medija i fer izbora.

 

A Vučić je pokazao kako zamišlja dijalog, javno je, poimenično, pozvao na tuču četvoricu lidera opozicije, gde bi bilo, opet se zabrojao, "pet na jednoga!". Pride je, pod hitno, razrešen selektor fudbalske selekcije Mladen Krstajić. Ko će biti novi selektor odlučiće Vučićev gospodin Kokeza, koji je i za Krstajića, ne samo fudbalski analfabeta. Šta reći na sve ovu nesreću, a ne citirati Baljka: Mi stalno idemo napred, a često odemo i dalje!

 

Da se javi da se javnuo i svojevrsni guru Građanskog fronta, sociolog Jovo Bakić, koji, na okolnost "zamiranja protesta", kaže da postoji mogućnost da krenu novi protesti, i da će vlast tek dati povoda za njih. Jovo još veli da ova vlast neće otići bez sile, jer je "u suštini mafijaška". Pošto vlast neće dijalog, stvari se mogu razrešiti na drugačiji način, jurenjem po ulicama onih koji su opljačkali zemlju. Potrebno je samo da deo njihovih sadašnjih pristalica shvati da su i oni deo opljačkanog naroda...

 

Za mnoge je ovo revolucionarna utopija, ali zar svojevrsna utopija nije i nada da će postojeća kilava opozicija stati Vučiću za vrat. Ako bude stani, pani, Vučić će i Kokezu da žrtvuje.

Blogovi