Nebo nad Valjevom (foto: Đorđe Đoković)
Nebo nad Valjevom (foto: Đorđe Đoković)
19.05.2014, 10:06

V - element

č: | fb:

Lokalpatriotizam Valjevaca je široko poznata stvar. Gde god da sretnete nekoga iz našeg kraja lako ćete sa njim ostvariti komunikaciju i započeće beskrajne priče o Valjevu, ali i dogovoriti i završiti posao.

Nije u pitanju samo geografsko poreklo, ili emocije i sećanja na detinjstvo i odrastanje. I svi drugi ljudi imaju svoje geografsko poreklo. Ipak Valjevo kao da ima taj dodatni element: V-element. V(aljevski) element.

To je ono što nas čini povezanim gde god da smo, i ma koliko dugo živeli van Valjeva. To je ono zbog čega smo spremni da se otvorimo i prema potpunom neznancu. Zbog toga nas optužuju da smo povezaniji nego Crnogorci u dijaspori...

Ono što je u stvari iza svega toga. Što je taj „V element“ jeste vrcavost, kreativnost i hrabrost Valjevaca. To je ono zbog čega imamo mnoštvo književnika, državnika, vojskovođa,... To je ono zbog čega imamo istraživače. Ili Ljubu i Puliku...

Zbog tog „V elementa“, odnosno ličnih osobina sugrađana, spremni smo da verujemo jedni drugima, i da održavamo i veze koje nisu vidljive, a onima sa strane često nisu jasne.

To je ono zbog čega imamo i kolubarske.rs.

Blogovi