Ilustracija (DS i SPS)
Ilustracija (DS i SPS)
18.03.2016, 12:32

Liste DS i SPS: povratak "otpisanih" i nestranačke ličnosti

č: | fb:

Gradska izborna komisija (GIK) potvrdila je liste koalicija okupljenih oko DS i SPS, sa po 51 kandidatom, za lokalne izbore u Valjevu, koji su takođe raspisani za 24. april. Uz nova lica ima i starih asova, koji se u političkom životu godinama održavaju ili su se na „veliki scenu“ vratili posle duže apstinencije.

Demokrate (DS) su u koaliciji sa LDP Čedomira Jovanovića, SDS Borisa Tadića i Novom strankom Zorana Živkovića. Koalicija dosta različita onoj za vanredne parlamentarne izbore (bez Jovanovića i Tadića, sa Živkovićem i Dušanom Petrovićem).  Na prvi pogled, logičan je povratak u staro jato nekadašnjih članova, a u DS-u taj potez objašnjavaju potpunom slobodom koju imaju „na lokalu“.

DS predaje izbornu listu

DS predaje izbornu listu (Foto: Đorđe Đoković)

Problem je, eventualno, u tome što su čelnici Gradskog odbora DS-a potpisniku ovih redova, koliko juče, „punih usta“ hvale prenosili podršku brojnih članova i simpatizera staranačkoj centrali i Bojanu Pajtiću za odluku da na listi ne budu LDP i SDS!

Koalicije uvek imaju svoju cenu. DS je obelodanio da je na listi 51 kandidata 60 odsto demokrata, dok ostali dele 40 odsto. U toj konstelaciji, čini se, neprihvatljivo je da dr Aleksandar Gajić, lokalni čelnik SDS, kotira tako visoko (na petom je mestu) iako je svojevremeno u URS-u imao prilično diskutabilan učinak.

Uz nova lica, poput Aleksandre Jevtić, istaknute „otporašice“, ili lekara dr Bana Pavlovića i dr Milorada Radovanovića, tu su nekolika proverena imena, stalno prisutna na listi. Razlika je u tome da sada, po logici stvari, popunjavaju donji deo odborničke liste bez izgleda da budu odbornici, što su ranije bivali.

 

Akciono jedinstvo socijalista

 

Na listi SPS-a, koji je jedini do sada nominovao kandidata za gradonačelnika (Dragana Jeremića), očito je tzv. akciono jedinstvo, što očituje visoka pozicija dvojice dosadašnjih gradonačelnika Stanka Terzića (2012-2016) i Milorada Ilića (1992-2000). Njih dvojica nemaju naročitih ambicija ali su osnivači SPS-a, pa je uvažen njihov minuli partijski staž bez obzira na trenutne odnose u stranci i eventualne podele na „sijukse“ i „mlade lavove“. Slično bi se moglo reći i za privrednika Boru Radojičića, koji je uoči izbora 2000-te bio predsednik SPS-ove opštinske vlade u Valjevu.

Povratnik na listu je neuropsihijatar dr Dušan Mirković, narodni poslanik SPS-a 1990-tih, koji se svojevremeno distancirao od stranačke politike posle smene Stanka Ješića sa mesta predsednika Opštinskog odbora, po nalogu iz Beograda, a unutarfrakcijskom obračunu pojedinih struja. SPS se, štaviše, navodno zastupajući teritorijalni princip ravnomerne zastupljenosti svih sredina, nije odrekao ni Siniše Ilića iz Lukavca penzionisanog vozača Strele upamćenog po tome što je državnim busom ušao u rep protestne kolone šetača kod Jadra tokom 1996/97. godine!

Koalicija SPS predaje listu

Koalicija SPS predaje listu (Foto: Đorđe Đoković)

Od nekoliko nestranačkih ličnosti, za koje u rubrici partijska pripadnost ipak stoji SPS, zvanično su pomenuti hirurg dr Saša Žunjić i košarkaški trener Vlada Đokić. Dr Žunjić je ne tako davno kotirao za direktora Opšte bolnice u vreme previranja u SNS-u ali su „iskopali“ navodnu člansku kartu u DS-u, što ga je diskvalifikovalo. Đokić je bio član Gradskog veća na početku mandata gradske vlasti 2008-2012. i koalicije DS – SPS kao nestranačka ličnost, a odlaskom u Kraljevo za trenera Mašinca bio je zamenjen.

Iznenađenje je i Jordan Radovanović iz Dupljaja, moguće kao nestranačka ličnost, svojeveremno direktor Valjevske štamparije. Kao istaknuti novodemokrata za jedne od lokalnih izbora 1990-tih bio je nominovan kao kandidat za gradonačelnika Valjeva. Iznenađenje je i (pre)visok plasman Mile Grujičić (JS) na treće mesto u situaciji kada je Palmin odbor u Valjevu raspušten i postavljen poverenik!

Na listi su i mladi lavovi Aleksandar Vujić Subotić, Đorđe Milanović i Đorđe Pavlović, funkcioneri Gradskog odbora SPS, koje je Jeremić očito odavno projektovao kao svežu krv u izvršnoj vlast i na direktorskim mestima u javnim preduzećima. Otuda je njihov nizak plasman na odborničkoj listi logičan.

 

 

Aktuelno

Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Lokalni odgovor Pre 1 sati 31 minuta

Nemački red i kvalitet nisu za Valjevo?

Da li bi "Hansgrohe" mogao u Nemačkoj da gradi fabriku bez dozvole kao što to možda radi u Valjevu? To je pitanje koje možemo postaviti danas u Gradskoj upravi na javnoj prezentaciji studije o...

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 23 sati 12 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara