Šetnja u Knez Miloševoj (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Šetnja u Knez Miloševoj (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
11.04.2016, 11:48

U Valjevu 79.532 birača

č: | fb:

U Srbiji je 8. aprila u jedinstvenom biračkom spisku bilo 6.737.808 punoletnih građana sa pravom glasa, objavila je Republička izborna komisija (RIK). Na području Grada Valjeva u biračkom spisku nalazi se 79.532 birača, rečeno je danas Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi, što je manje u odnosu na nekoliko prošlih izbornih ciklusa kada je bilo preko 80.000 birača.

Takođe smo saznali da su do 20. aprila u ponoć moguće izmene u biračkom spisku o čemu rešenja sada donosi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije. Građani zahteve za upis u birački spisak podnose u Gradskoj upravi, koja o tome obaveštava pomenuto ministarstvo.

Za ispis iz biračkog spiska postupak je sličan, kao kod promene mesta prebivališta, recimo, s tim što se u smrtnim slučajevima postupak sprovodi po automatizmu – od matičara u mesnim kancelarijama i Matičnoj službi, preko Gradske uprave do Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Procena je na osnovu dosadašnjih iskustava da bitnih izmena u jedinstvenom biračkom spisku neće biti, reč je o jednom od ustavnih prava punoletnih građana (da biraju i budu birani).

 

 

Aktuelno

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 20 sati 41 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara

 (foto: )
Jubilej Pre 21 sati 39 minuta

Ciklus koncerata za 70 godina MŠ "Živorad Grbić"

Uzbudljivo muzičko putovanje kroz sedam decenija talenta i uspeha očekuje nas u Muzičkoj Školi "Živorad Grbić", koja ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina uspešnog rada.