Abro fest - glavni plakat (Dušan Arsenić)
Abro fest - glavni plakat (Dušan Arsenić)
25.09.2020, 10:35

Abro fest po prvi put bez publike

č: | fb:

Jubilarni 15. Abro fest, koji počnje večeras, ove godine bez publike. Glumci Gradskog pozorišta "Abrašević" odigraće dve premijere "Urnebsnu tragediju" i "Otvaranje dosijea" u praznoj sali Centra za kulturu.

 

Zbog epidemiološke situacije i mera koje su na snazi, ovaj pozorišni festival, koji se tradicionalno održava u poslednjoj sedmici septembra, nije dobio dozvolu gradskog Štaba za vanredne situacije da se igra pred publikom. I pored uveravanja organizatora Abro festa da će biti preduzete sve mere zaštite, ta da u sali sa preko 600 mesta neće biti više od 170 posetilaca, oni koji odlučuju smatrali su da je "svako veće okupljanje rizično".

 

Ipak, valjevski ljubitelji pozorišta će najnovija ostvarenja Gradskog pozorišta "Abrašević" moći da pogleda na online platformi, kao i na TV Valjevo Plus.

Plakat Urnebesna tragedija (Dušan Arrsenić)

Plakat Urnebesna tragedija (Dušan Arrsenić)

 

Predstava "Urnebesna tragedija" po tekstu Dušana Kovačevića imaće, nakon dvomesečnih priprema, premijerno izvođenje u petak, 25. septembra u večernjim časovima, a u subotu u 21 čas će biti emitovana u programu valjevske televizije VA PLUS. Za predstojeći vikend će biti postavljena i na YouTube kanalu Gradskog pozorišta "Abrašević". 

 

"Urnebesnu tragediju" režirao je Miroslav Trifunović. Igraju: Goranka Kalember Lučić, Miroslav Trifunović, Viktor Lukić, Katarina Vićentijević, Branko Antonić, Ljubivoje Bube Marković, Mira Vuković, Božidar Milić, Veseljko Belušević, Jelena Selaković, Doroteja Vuković, Miroslav Mandić, Filip Stanić, Gabrijel Der Hazarjan.

 

Scenografiju i vizuelni identitet potpisuje Dušan Arsenić, kostimografija Branka Šišinački Obradović.

 

Plakat Otvaranje dosijea (Dušan Arsenić)

Plakat Otvaranje dosijea (Dušan Arsenić)

Premijera predstave "Otvaranje dosijea", koja je inače praizvedba teksta nastalog po motivima dela Matije Bećkovića, biće odigrana, takođe bez prisustva publike, 1. oktobra na sceni Centra za kulturu. Nakon toga (dan kasnije) biće prikazana na programu TV VA PLUS, a biće dostupna i online na internet kanalu.

 

"Otvaranje dosijea" režirao je Miroslav Trifunović, dramatizaciju i adaptaciju potpisuju Tamara Jakovljević i Morislav Trifunović. Igraju: Filip Stanić, Jana Zdravković, Nikola Jezdić, Marijana Andrić, Branko Antonić, Petar Ninić, Maja Lukić, Bogdan Trifunović i Božidar Milić. Scenografiju i vizuelni identitet potpisuje Dušan Arsenić, kostimografija Branka Šišinački Obradović, kompozitor Srđan Lazić.

Branko Antonić

Branko Antonić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Umetnički rukovodilac GP "Abrašević" Branko Antonić kaže da ove godine nisu želeli da odustanu od Abro festa, naročito zbog toga što je jubilarni. Žali što će zbog aktuelne epidemiološke situacije predstave igrati bez publike koja je deo pozorišta.

 

- Nakon dva meseca proba, na kojima smo radili krajnje oprezno i odgovorno, imamo dve premijere koje ćemo igrati pred praznom dvoranom. Nisam siguran kakav će to osećaj biti za nas, sigurno daleko lošiji nego kada ima publike za koju se predstave i prave. Valjevski ljubitelji pozorišta će moći da pogledaju naša ostvarenja na onlajn platformi i televiziji. Na ovaj način imamo priliku da dosegnemo do velikog broja ljudi, ali, naravno, ne može se porediti gledanje pozorišne predstave u sali i na televiziji, ma koliko da je dobro snimljeno. Obično se misli da je reakcija publike samo aplauz i smeh, a mnogo važnija reakcija je ćutanje, muk. Glumci, kada su skoncentrisani, ne vide publiku, ali samo prisustvo publike, njihovi pogledi, fokusiranost, koncentracija, poneki uzdah kada je nešto važno, dramatično, sve to je strahovito podsticajno za svakog glumca. Taj osećaj interakcije sa publikom je suština pozorišta, to pozorište odvaja od filma i od svih drugih umetnosti, ali se nadamo da ćemo obe predstave, kada epidemiološka situacija bude dobra, izvesti pred publikom - rekao je Antonić.

 

Ovogodšnji Abro fest i svi akteri ovog jedinstvenog festivala ostaće upamćeni po tome što su odigrali dve premijere, ne svojom voljom, bez publike što se po prvi put dogodilo u dugoj istoriji valjevskog pozorišta. Antonić kaže da je Savet manifestacije podržao realizaciju ovogodišnjeg, 15. "Abro festa”, u novim okolnostima.

 

Gostujuće predstave "Malograđanska svadba" u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i "Ručni rad" teatra "Promena" iz  Novog Sada, koje su dogovorene još u junu, nažalost biće odložene i odigrane kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.  

 

Abro fest sufinansiraju grad Valjevo i Ministarstvo kulture i informisanja.      

 

Podsetimo, od 1. septembra sva pozorišta u Sbiji počela su sa radom, uz primenu mera zdravstvene zaštite i preporuke za bezbedno organizovanje rada ustanova kulture koje je donela Vlada Srbije.  

 

Glumci Pozorišta "Raša Plaović", susedne opštine Ub, pre dva dana su odigrali premijeru predstave "Davitelj protiv davitelja" uz poštovanje svih mera zaštite, što je podrazumevalo ograničen broj publike u sali Doma kulture. Oni koji nisu imali priliku da budu na premijeri u predstavi će moći da u uživaju večeras, 25. septembra, a potom i u nedelju 27. septembra.

 

 

 

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 1 sati 26 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 1 sati 27 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan 1 sati

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara