Vladimir Petrović i MilicaJokić (foto: Đorđe Đoković)
Vladimir Petrović i MilicaJokić (foto: Đorđe Đoković)
03.09.2014, 09:13

Parkoskop, festival dobrog filma

č: | fb:

“Valjevaca ima, i to u značajnom broju, u filmskoj industriji. Šteta je da grad sa toliko umetnika, glumaca i filmskih stvaraoca nema festival filma. “Ovim rečima je Vladimir Petrović, filmski reditelj najavio održavanje jedinstvenog filmskog festivala Parkoskop 2.0, po zamisli i organizaciji VAKUM (Valjevske kulturne mreže), što je, zapravo, nastavak ideje Filipa Popovića koji je pokrenuo prvi festival.

„Cilj Parkoskopa je, pre svega, očuvanje domaće kinematografije, otuda i potreba da ovaj festival, pored projekcije filmova, prati i filmska radionica. Ideja je i da filmovi budu izmešteni iz sale u parkovski prostor i na taj način budu dostupni većem broju publike“, kaže Petrović. 

Vladimir Petrović

Vladimir Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski filmski festival na otvorenom biće održan od 4. do 7. septembra u bašti Doma vojske. Tokom četiri festivalska dana biće prikazano više filmova u nekoliko selekcija, kratki i dugometražni domaći film, kao i nemi film uz nekoliko pratećih programa. Izvršni producent Festivala Milica Jokić najavljuje film koji je režirao Nemac, glavni glumac je Srbin a priča je vezana za Valjevo.

“U okviru Parkoskopa biće prikazan  film nemačkog reditelja Andreasa Hena „Great“ (“Veliki”) koji govori o jednoj nesvakidašnjoj i burnoj valjevskoj filmskoj premijeri iz 1942. godine kada je u našem gradu nemačkim oficirima i vojnicima u bioskopu Central bio prikazan Čaplinov film „Veliki diktator.” Hrabrog Nikolu Radoševića kinooperatera igra Miloš Biković, koji će biti gost festivala. Upravo zbog autentičnosti mesta i događaja od pre 72 godine projekcija filma “Veliki” biće u bioskopu Central”, najavljuje Milica Jokić.

Trejler za film

Trejler za film "Great" (Foto: Đorđe Đoković)

Pored novih domaćih kratkih filmova, kao što su višestruko nagrađivan Neposlušni, Mamula, Živan pravi pank festival i Love Hunter biće prikazani i domaći filmski klasici, poput Kad budem mrtav i beo, Dečko koji obećava, Davitelj protiv davitelja.

Valjevska publika će imati priliku da vidi i neke stare neme filmove na način na koji se to radilo u vremenu njihovog nastanka – uz uživo muziciranje. Uz filmove Čarlija Čaplina i Bastera Kitona muziciraće DJ Spook, DJ Don Dada i grupa Iskaz.

“Za vreme trajanja Parkoskopa biće organizovana i filmska radionica za valjevske srednjoškolce tokom čijeg trajanja će učesnici biti u prilici da saznaju nešto više o tome kako se pravi film. Kao rezultat rada ove radionice biće snimljen i jedan kratki film koji će biti prikazan u nedelju na kraju festivala”, najavila je Milica Jokić.

Milica Jokić

Milica Jokić (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori poručuju da im je ambicija da Parkoskop preraste u pravi valjevski festival u okviru koga bi bile i neke takmičarske selekcije. “U znak sećanja na legendarnog valjesvkog filmadžiju Slobodana Golubovića Lemana namera nam je da ustanovimo nagradu sa njegovim imenom koju bi dodeljivao filmski esnaf za najbolju režiju”, kaže Vladimir Petrović.

Osim projekcije filmova, koje su besplatne, Parkoskop će pratiti i razgovor sa autorima kratkometražnih filmova, žurke, ali i košarkaška utakmica. Organizatori su imali u vidu svetsko prvenstvo u košarci, tako da će posetioci moći na velikom ekranu u bašti Doma vojske da prate utakmicu Srbija-Španija.

Održavanje ovog festivala su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Grad Valjevo i brojni sponzori.

Parkoskop 2.0

Parkoskop 2.0 (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...